ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

СРЕДСТВИМА ВЛАДЕ НАБАВЉЕНЕ КАМЕРЕ ЗА ЗАШТИТУ ЛОВИШТА И ХРАНИЛИЦЕ

 

БИЈЕЉИНА, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Ловачко удружење "Семберија" Бијељина је за 5.000 КМ, добијених од Владе Републике Српске, набавило седам камера за заштиту ловишта и двије аутоматске хранилице за дивљач, рекао је Срни Раденко Божић, предсједник овог удружења које наредне године обиљежава 100 година рада.

 

Он је навео да се контрола ловишта у 17 ловачких секција врши сада са девет камера које се помјерају на различите локације, једна хранилица је постављена у дијелу гдје ловци узгајају дивље свиње, а друга у ловиште током зимског периода.

Божић наводи да је ловиште у Семберији веома богато, а у току је лов на фазанску и срнећу дивљач, као и предатора.

Према његовим ријечима, годишње се на овом подручју одстријели по двадесетак срна и срндаћа, чија је бројност на овом подручју изузетно повећана, до те мјере да се често дешавају саобраћајне незгоде у којима срнећа дивљач страда на путевима.

Божић каже да је једна срна и данас прегажена у удесу који се догодио у семберском селу Драгаљевац.

"Тамо гдје има племените дивљачи, има и предатора, чија је бројност у Семберији у експанзији посљедњих 10 година, од када се врши вакцинација лисица путем бацања мамаца из авиона по ловиштима у БиХ", истиче Божић.

Он каже да је због тога посљедње двије године повећан број ловних дана на предаторе, који се лове само организовано, у групама од 20 и више ловаца.

Божић наводи да је током ловне 2017/18. године на овом подручју одстријељено 11 шакала и 85 лисица.

Ловачко удружење "Семберија" Бијељина окупља 1.000 ловаца, а међу њима је и 14 жена.