ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ДОКСОЛОГИЈА У ЧАСТ ПАТРИЈАРХА АНТИОХИЈСКОГ И СВЕГ ИСТОКА ЈОВАНА

 

БЕОГРАД, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - У Храму Светог архангела Михаила у Београду данас је служена доксологија у част Његовог блаженства патријарха антиохијског и свег Истока Јована Десетог, који борави у званичној посјети Његовој светости патријарху српском Иринеју и Српској православној цркви /СПЦ/.

 

Доксологију је служио старјешина Саборног храма протојереј-ставрофор Петар Лукић, а добродошлицу патријарху антиохијском Јовану пожелио је патријарх српски Иринеј, поручивши да је за Србе Антиохијска црква братска.

Патријарх Иринеј нагласио je да просторна раздвојеност није ништа у односу на истину, вјеру, страдања и подвиге који уједињују СПЦ и Антиохијску цркву, саопштено је из СПЦ.

"Са љубављу вас примамо као бpaћy, јер у вама видимо исти крст страдања, прогона, расељавања и мучеништва, који је познат нашем народу, а који ви изнова, пред целом васељенском црквом, данас са трпљењем носите и тако славу Васкрсења пројављујете", истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх антиохијски и свег Истока Јован Десети рекао је да Антиохијска црква у миру Христовом долази у Србију.

"У миру Христовом вам прилази Антиохијска црква, грлећи међу вама сваког вјерног сабрата. Поздрављамо у вама, драга моја браћо, апостолску вјеру и истинску љубав", навео је патријарх Јован.

Патријарх Јован подсјетио је да је ово друга посјета представника Антиохијске цркве Србији, наводећи да је прву учинио Његово блаженство патријарх Теодосије Шести блаженопочившем првојерарху СПЦ Његовој светости патријарху српском Герману.

"Наша данашња посјета потврда је снажних духовних веза двије помјесне цркве, упркос свим патњама и искушењима са којима се суочава наш народ и земља, а који бивају побијеђени силом и благодаћу Господа Исуса Христа", рекао је патријарх антиохијски.

Патријарх Јован истакао је да је Србија аутентична у вјери, својим светима, племенитом народу и Цркви коју нису потопили таласи безбожништва, већ су учврстили њену историјску везаност за коријене хришћанства.

"Веома цијенимо вашу солидарност и молитве за нас, као и вашу подршку током тренутних искушења која су нанијела крваве ране нашем народу, цркви и отаџбини", нагласио је патријарх антиохијски Јован.

Патријарх антиохијски и свег Истока поручио је да хришћани Антиохије остају у својој отаџбини какве год промјене, радости или туге да им донесе вријеме.

"Ми смо брат близанац овог Истока. Ми исходимо из праскозорја хришћанства, у његовој садашњости се обликујемо и изграђујемо, а у будућност која свиће гледамо", рекао је патријарх антиохијски и свег Истока Јован.

Патријарх Јован позвао је све да се помоле за добробит Србије и њеног народа, за мир у Сирији и стабилност у Либану, као и за мир на цијелом Блиском истоку.

Након доксологије, у Патријаршијском двору приређен је свечани ручак у част патријарха антиохијског и свег Истока Јована.

Предвиђено је да патријарх Јован Десети током посјете, која ће трајати до 19. октобра, обиђе највеће српске светиње - Жичу, Студеницу, Острог, Пећку патријаршију, Високе Дечане, те храмове у Подгорици и Нишу.

Најављено је да ће се патријарси двије цркве састати са водећим личностима државног и друштвеног живота Србије.