ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/10/2018

ПОЧЕО TРОДНЕВНИ СИМПОЗИЈУМ "АНДРИЋЕВА СУНЧАНА СTРАНА"

 

ХЕРЦЕГ НОВИ, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - У Херцег Новом данас је почео симпозијум "Андрићева сунчана страна", на којем ће бити представљене публикације и радови 59 аутора из 15 земаља.

 

Симпозијум је дио међународног истраживачког пројекта "Андрић иницијатива: Иво Андрић у европском контексту" у организацији Института за славистику Универзитета "Карл Франц" у Грацу.

Руководилац истраживачког пројекта Института у Грацу Бранко Tошовић рекао је да ће овај скуп трајати три дана, да је пријављено 90 тема, а излагаће 58 аутора из 36 градова.

"Одзив је заиста велики, учествује много младих аутора и циљ је да се створи нова екипа стручњака који ће се бавити Андрићем", додао је Tошовић.

Менаџер општине Херцег Нови Драган Шимрак истакао је Андрић изабрао Херцег Нови за своје мјесто мира и хармоније, а град га је привукао сунцем, свјетлошћу, климом и гостољубивошћу.

"Посебно ми је задовољство што се овај престижни међународни скуп одржава у години када је Иво Андрић поново добио своје заслужено мјесто у Херцег Новом, тачно 50 година након што је отишао из града", навео је он.

Шимрак је напоменуо да је Општина Херцег Нови прошле године ушла у пројекат ревитализације куће Иве Андрића у овом граду, вођена идејом која је свих година живјела међу Новљанима да та кућа буде мјесто сјећања достојно великог писца и да добије међународни културни, образовни и туристички значај.

Према његовим ријечима, идеја о ревитализацији куће Иве Андрића у Херцег Новом постојала још од седамдесетих година двадесетог вијека, након што је Општина Херцег Нови откупила љетњиковац, једину кућу коју је Андрић током свог вијека саградио, за уживање са својом Милицом.

Шимрак је рекао да ће Андрићева кућа бити у потпуности ревитализована до краја 2020. године, уз пуно поштовање историјата и аутентичног амбијента.

"Подршка организацији овог симпозијума наставак је активности којима Херцег Нови потврђује намјеру да Андрића симболично врати у наш град", истакао је Шимрак.

Он је додао да је, захваљујући сарадњи са Музејом града Београда, у Црној Гори први пут изложена Нобелова награда за књижевост, коју је Андрић добио 1961. године.

Програми органозовани у кући Нобеловца изазвали су огромно интересовање и привукли више хиљада посјетилаца.