ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/10/2018

САГЛАСНОСТ СА ПРИЈЕДЛОГОМ КРИТЕРИЈУМА И ИНСТИТУЦИЈА ЗА ИЗБОР ЧЛАНОВА

 

БАЊАЛУКА, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске сагласила се данас са Приједлогом критеријума и институција из којих ће се бирати чланови Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.

 

"У том смислу прихваћен је приједлог Министарства правде Српске да се за чланове Комисије именују по два представника Народне скупштине и Владе Републике Српске, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Министарства правде, Министарства унутрашњих послова, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Удружења судија Републике Српске, Удружења тужилаца и Адвокатске комора Српске", саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопштењу се додаје да би требало да буду именована и по два члана са Правног факултета Универзитета у Бањалуци, Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те по један члан са Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци - студијски програм Историја, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву - студијски програм Историја, Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци - студијски програм Географија/демографија, Природно-математичког факултета Универзитета у Источном Сарајеву - студијски програм Географија/демографија, те Академије наука и умјетности, међународни правни експерти.

Да би судије и тужиоци били чланови комисија треба да су именовани у суду или тужилаштву било које инстанце и да имају најмање пет година искуства из области кривичног права или међународног хуманитарног права, а адвокати треба да су чланови Адвокатске коморе Републике Српске и да имају искуство у области кривичног права и међународног хуманитарног права пред домаћим или међународним судовима.

"Лица из академске заједнице треба да имају избор у звање наставника - доцент, ванредни професор или редовни професор, међународни правни експерти да имају знања, искуства и компетенције из области кривичног права или међународног хуманитарног права, а остала лица треба да имају високу стручну спрему 240 ЕЦТС бодова и најмање пет година радног искуства по могућности на овим пословима", наводи се у саопштењу.

Влада је задужила Министарство правде Републике Српске да се у складу са утврђеним критеријумима неопходним за именовање обрати институцијама наведеним у овој информацији ради коначног утврђивања комисијског састава.

Задужено је Министарство правде Републике Српске и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да обаве неопходне консултације да би се обезбиједио рад међународних правних експерата.

За извршење закључка Владе Министарству правде Српске утврђује се додатни рок до 90 дана.