ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

МОШТИ РУСКИХ СВЕТАЦА СТИГЛЕ У СРБИЈУ

 

БЕОГРАД, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Мошти 18 руских светаца Ростовске и Јарославске земље, међу којима великог руског кнеза Александра Невског, стигле су из руског Спасојаковљевског манастира у Београд, гдје су свечано дочекане испред Храма Светог Саве на Врачару.

 

Игуман Спасојаковљевског манастира Августин рекао је данас да је то што су мошти руских светаца довезене на српску земљу свједочанство не само пријатељстава него и духовног уједињења два народа.

Он је у обраћању окупљеним вјерницима поручио да је благо српског и руског народа у великим духовним вриједностима и захвалио на позиву да донесу мошти из Русије у, како је истакао, свету српску земљу.

"Уз благослов патријарха српског и руског, ми смо довезли мошти најпознатијих руских светаца. Мошти светаца много значе и руском и српском народу. Вјековни идеали и српског и руског народа били су свеци, што значи да су мјерили свој живот најбољим синовима у смислу духовно-моралних квалитета", рекао је игуман Августин.

У руској делегацији су били и начелник Ростовског региона у Јарославској области Алексеј Константинов, власник фармацеутске компаније "Протек" и оснивач хуманитарног фонда "Светитељ Григорије Богослов" Вадим Јакуњин и градоначелник града Ростова Великог Андреј Лос, који је поручио да су мошти руских светаца поклон од свих грађана Ростова.

Окупљене вјернике поздравио је и први секретар Амбасаде Руске Федерације Александар Николајевич Конанихин, а директор руске фабрике звона "Италмас" Николај Шувалов рекао је да се у Русији лију звона на мјестима великих битака и позвао да се то учини и на Косову Пољу.

Спасојаковљевски манастир, из којег су мошти стигле у Србију, налази се у граду Ростову Великом, који је дио такозваног "златног прстена" историјских градова сјевероисточно од Москве, посебно значајних због своје архитектуре која обухвата здања од 12. до 18. вијека.

Мошти ће бити доступне за поклоњење до суботе, 13. октобра, у 10.00 часова, када ће бити пренесене у Ивањицу, у Жичку епархију, у којој ће остати до 11. новембра.

Тим поводом у Дому културе Ивањица ће у суботу у 18.00 часова бити одржана свечана академија.