ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ АРТРИТИСА

 

БАЊАЛУКА, 12. ОКTОБРА /СРНА/ - У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци данас ће под мотом "Не одлажи, учини први корак" обиљежити Свјетски дан борбе против реуматоидног артритиса, а тим поводом биће организовани бесплатни прегледи за заинтересоване грађане који пате од отечених и болних зглобова.

 

Из УКЦ-а Српске је најављено да прегледе организују заједно са Удружењем реуматолога Српске.

"Прегледи ће бити обављани од 9.00 до 13.00 часова у Реуматолошкој амбуланти у Поликлиници УКЦ-а Српске на Паприковцу /Јужно крило, етажа минус један/", навели су из УКЦ-а и додали да су на тој локацији у 11.00 часова планиране изјаве за медије.

Циљ обиљежавања Свјетског дана борбе против артритиса јесте подизање свијести, знања и превенције реуматских болести, те побољшање квалитета живота обољелих од реуматоидног артритиса и других раширених реуматских болести чије су посљедице озбиљне и битно нарушавају квалитет живота.

Реуматоидни артритис је хронична, системска, упална, прогресивна, аутоимунска болест која је најчешће хроничног прогресивног тока и води према инвалидности.

Од реуматоидног артритиса оболијевају дјеца школског узраста и радно способни људи у доби од 30 до 60 година, док жене оболијевају око три пута чешће од мушкараца.