ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ЗАПАД ПОКУШАВА ДА ИЗАЗОВЕ РАСКОЛ У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

 

БЕОГРАД, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Западне силе покушавају да изазову раскол у православној цркви, а такви трендови примијећени су у Украјини и Црној Гори, изјавио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

 

Митрополит Амфилохије је за ТАСС рекао да Американци подржавају покушаје оснивања нових цркава јер желе да распарчају православну цркву.

Црногорско-приморски митрополит упозорио је да је православна црква посљедњи механизам јединства народа бившег Совјетског Савеза, као и бивше Југославије.

Према ријечима митрополита Амфилохија, покушаји изазивања раскола примијећени су на подручју бившег Совјетског Савеза, нарочито у Украјини, као и на територији у надлежности Српске православне цркве, посебно у Црној Гори, која уз помоћ локалних власти покушава да оснује такозвану "Црногорску православну цркву".

"Након распада двије државе – Совјетског Савеза и Југославије – црква је остала једини механизам за одржавање нашег јединства", истакао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је напоменуо да западне силе вјерују да православну цркву треба распарчати и да је то кључно за подршку сепаратистичким групама, које немају ни вјере, нити било какво црквено васпитање.

"Они покушавају да поробе Цркву у корист неке земље или нације", нагласио је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије упозорава да Црква, уколико служи политичким потребама, више није Христова, већ секуларна организација, слична политичкој партији са неким елементима религије.

Његова светост патријарх српски Иринеј раније је за ТАСС рекао да су покушаји оснивања украјинске и црногорске неканонске цркве "срамота за историју и за народ".