ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ТЕШАНОВИЋ: ПОКРЕНУТА ПРОЦЕДУРА ЗА НАБАВКУ ЦТ АПАРАТА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Процедура за набавку ЦТ апарата за потребе новоотворене болнице "Србија" у Источном Сарајеву покренута је и за неколико мјесеци требало би да буде одређен добављач, а потом слиједи и рационалан рок испоруке, изјавио је замјеник директора Агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић.

 

Тешановић је у изјави Срни истакао да се не може предвидјети колико ће тачно трајати процедура.

Он је подсјетио да је директор Сектора техничке сарадње Међународне агенције за атомску енергију за Европу /ИАЕА/ Ана Рафо-Каијад, током недавне посјете, информисала руководство болнице у Источном Сарајеву да ће ова здравствена установа добити ЦТ уређај, вриједан више од милион КМ.

"Важно је да је буџет за набавку овог уређаја обезбијеђен. Руководство болнице је дало све потребне техничке спецификације за ЦТ уређај који је њима неопходан. Техничка спецификација је прихваћена и по том основу је кренуо цијели поступак", истакао је Тешановић.

Према његовим ријечима, ово ванредни пројекат који је он иницирао кроз сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију и упутио им додатни захтјев, у односу на већ усаглашене пројекте које агенција финансира у БиХ.

"У оваквој ситуацији и болница ће обезбиједити дио средстава. Ријеч је о 20.000 до 30.000 евра, што није нека значајна цифра. Међународна агенција за атомску енергију овакве пројекте и финансира углавном уз суфинасирање државе", истиче Тешановић.

Он је додао да је сличан апарат већ испоручен Универзитетско-клиничком центру Сарајево, чија процедура је почела 2016. године, а апарат је стигао у јуну ове године.

"Мало дуже је трајала процедура, зато што је била у питању групна набавка од три уређаја која је ИАЕА набављала истовремено за три државе које су имале сличан захтјев као и ми. Процедура је дуже трајала због техничких проблема у процесу јавних набавки које у оваквим набавкама искуљчиво води и управља агенција", навео је Тешановић.

Он је напоменуо да ће нови ЦТ апарат пуно значити јер ће вријеме чекања на преглед бити битно скраћено.