ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/10/2018

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ПРОТИВ ИЗБОРА КОМШИЋА ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ

 

МОСТАР, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - У Мостару су вечерас протестовали Хрвати незадовољни изборном побједом Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, за којег кажу да је изабран бошњачким гласовима, чиме је грубо прекршена њихова изборна воља.

 

Протест је почео у 18.00 часова код мостарског Свеучилишта у организацији "хрватске младости", како су себе назвали, а демонстрантима се придружило више хиљада грађана Мостара.

Учесници протеста носе хрватске заставе и транспаренте на којима на енглеском пише "Ниси мој предсједник" /Not my president/ и "Почивај у миру демократијо у БиХ" /R.I.P. democracy BiH/ и крећу се према кабинету хрватског члана Предсједништва БиХ у Мостару.

Демонстранти кажу да је протест организован како би показали да Комшић није њихов предсједник, да је изабран бошњачким гласовима, те да је грубо прекршена изборна воља хрватског народа.

Студент Свеучилишта у Мостару Томислав Зеленика изјавио је да се вечерашњим протестним скупом показује да су Хрвати У БиХ обесправљени, погажени и да су им отета темељна политичка права.

"Жељко Комшић није наш предсједник. Он не припада нама. Не желимо Комшића у Мостару, ни међу нама. То је порука студената, а и свих Хрвата, што показује и вечерашњи скуп", рекао је Зеленика.

На канцеларију хрватског члана Предсједништва БиХ у Мостару залијепљена је порука у виду саопштења за медије, а грађани су запалили на стотине свијећа.

Кандидат ДФ-а Жељко Комшић изабран је трећи пут за хрватског члана Предсједништва БиХ, освојивши на протеклим општим изборима у БиХ више од 190.000 гласова и побиједивши кандидата ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, који је добио подршку око 130.000 бирача.