ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "ИЗБОРНИ СИСТЕМ БИХ ИЗМЕЂУ ТЕОРИЈЕ И ПРАКСЕ"

 

ДОБОЈ, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - У Добоју је вечерас промовисана књига "Изборни систем БиХ између теорије и праксе" аутора Новака Радојчића, која указује на постојеће слабости изборног система БиХ.

 

Радојчић је рекао да је у књизи обрађена актуелна тема, с обзиром на то да је изборни систем у БиХ узрок многих проблема у друштвено-економском животу БиХ, чији се недостаци манифестују у сваком изборном циклусу, па тако и на посљедњим општим изборима.

"Поента је да је овај наш изборни систем продукт Дејтонског мировног споразума-Анекс три, са великим утицајем англосаксонског права, који је у суштини покушао да помири и да под један кров стави два непомирљива система - изборне системе Републике Српске и Федерације", изјавио је новинарима Радојчић.

Он је указао на многе скривене "потенцијалне бомбе" постојећег изборног система, па тако наводи пресуду у предмету "Сејдић-Финци", избор хрватског члана Предсједништва БиХ и велики проценат неважећих гласова.

Радојчић, који је понудио и одређена ријешења, сматра да подизање изборног прага на пет одсто онемогућава мале странке да буду извор политичке нестабилности.

Рецензент Милован Милутиновић рекао је да аутор на веома аргументован начин указује на проблеме и слабости изборног система у БиХ, посебно у дијелу о консоцијалној демократији и праву народа и ентитета да уложе вето у заједничким институцијама у БиХ.

"Ријеч је о истраживачком пројекту и очекујем да би многи из ове књиге могли да извуку поуке", рекао је Милутиновић.

Рецензент Јагода Недић рекла је да сам наслов књиге говори да је ауторов циљ био да изучи теоријско сазнање, али да се сведе на практичну примјену, што му је у великој мјери успјело.

Она наводи да књига посједује све елементе научног рада - теоријска сазнања, вриједносне системе и искуство.