ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/10/2018

АТИНА ЋЕ ТРАЖИТИ ОДШТЕТУ ЗА ЖРТВЕ И ИЗНУЂЕНИ НОВАЦ

 

АТИНА, 11. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Грчка ће тражити одштету за жртве током Другог свјетског рата, као и враћање позајмице коју је била приморана да исплати нацистичким окупаторима, изјавио је предсједник Грчке Прокопис Павлопулос.

 

Он је на састанку са њемачким предсједником Франком-Валтером Штајнмајером у Атини рекао да такви захтјеви улазе у оквир "отпора против оних који желе да се врате кошмарној прошлости", алудирајући на успон екстремне деснице у Европи пред изборе у ЕУ.

"Грчке захтјеве у вези са позајмицом окупаторима и ратном одштетом сматрамо правно активним и нечим што се може потраживати путем правосудног поступка", истакао је Павлопулос.

Штајнмајер је током боравка у Атини посјетио и мјесто некадашњег нацистичког логора у предграђу Хајдари у којем је убијено на стотине људи.

"Одајем пошту свим мртвима, а прије свега се извињавам", рекао је Штајнмајер током састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Ципрас је рекао да је Штајнмајерова посјета прилика за нови почетак у билатералним односима, али је додао да то не значи да треба заборавити разлике из давне прошлости, нити их "гурати под тепих".

Снаге нацистичког канцелара Адолфа Хитлера окупирале су Грчку у периоду од 1941. до 1944. године, а тражиле су и такозвану "окупациону позајмицу" за финансирање њемачке кампање у сјеверној Африци.

Грчка је била приморана да Њемачкој плати 476 милиона њемачких рајхмарака, а грчки званичници процјењују да је данашња вриједност тог новца између шест и десет милијарди евра.

Након тога услиједила је незадржива инфлација, усљед које је у Грчкој од глади умрло на десетине хиљада људи.

Њемачка се извинила за злочине нациста током рата, али је Берлин нагласио да не жели да разговара о плаћању одштете.

Њемачка тврди да Грчкој није ништа дужна за Други светски рат, с обзиром на то да је Берлин 1960. године Атини исплатио суму од 115 милиона њемачких марака.

Портпарол Владе Њемачке Штефан Зајберт саопштио је јуче да Берлин сматра да је питање одштете ријешено и правно и политички, напомињући да Грчка до сада није званично затражила одштету.