ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/10/2018

ЧЛАНОВИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ДА РАДЕ ОДГОВОРНО

 

САРАЈЕВО, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић из СДА сматра потпуно заслуженом и легитимном своју изборну побједу и очекује од друге двојице будућих чланова овог тијела одговорност према раду ове институције, у складу са Уставом и законима БиХ.

 

Коментаришући најаву изабраног члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика да ће инсистирати на томе да застава Републике Српске буде у Предсједништву БиХ, Џаферовић је рекао да у тој институцији могу бити само застава и грб БиХ.

"Постоји закон и неће доћи ни до какве промјене", тврди Џаферовић, наводећи да је Предсједништво изворна институција БиХ, а не изведена из ентитета.

Он је свима савјетовао да се поштује постојећи оквир у БиХ, који укључује Дејтонски споразум и у међувремену усвојене законе, као и одлуке Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ.

"Неће моћи нико изаћи изван њега", рекао је Џаферовић за ТВ1, и додао да ће бити покушано да се постигне договор о проширењу тог оквира јер је то потребно за европске и НАТО интеграције.

Када је ријеч о могућности посјете предсједника Русије Владимира Путина, Џаферовић је рекао да БиХ и Русија имају добре односе које треба и даље развијати, те да је руски предсједник добродошао у БиХ.

Међутим, према Џаферовићевим ријечима, приоритет БиХ треба да буде дјеловање на релацији Вашингтон и Брисел.

"Наша два спољнополитичка приоритета су НАТО и европске интеграције", навео је Џаферовић, додавши да Руска Федерација има одређене резерве према томе.

Према његовим ријечима, чланови Предсједништва треба да се труде да јачају економију БиХ и да ће подржати сваку мјеру која има то за циљ, али да је прије тога потребно такво њихово понашање којим се неће изазивати тензије и којима ће се креирати политичка стабилност.

Он је додао да га интересује равноправност сваког човјека на сваком педљу БиХ и да ће томе посветити пажњу.

Џаферовић сматра да ради повјерења у БиХ треба што прије потписати споразум о сарадњи са Исламском заједницом, за шта је потребна сагласност сва три члана Предсједништва БиХ.

"То је елементарна ствар, ми смо без проблема, противљења, дали сагласност за ратификацију споразума са Ватиканом и Српском православном црквом", изјавио је Џаферовић, оцијенивши да је потписивање споразума са Исламском заједницом више ствар културе и добрих односа.

Џаферовић је увјерен да ће Додик кад прочита приједлог споразума закључити да нема никаквог ексклузивитета према Исламској заједници, односно да су све три вјерске заједнице третиране на равноправан начин.

Говорећи о изградњи пељешког моста, он је навео да БиХ има право на коридор од Неума до отвореног мора и да то мора заштитити.

"Хрватска има право да повезује своју територију и нека повезује, али не на штету БиХ", каже Џаферовић.

Када је ријеч о реаговањима СДП БиХ и СББ на резултате избора за бошњачког члана Предсједништва БиХ, Џаферовић је оцијенио да су претјеране и да сви треба да воде рачуна о легитимитету изборног процеса.

"Наши грађани и БиХ су показали демократски капацитет, шта је резултат, друга је ствар. Ништа се посебно није дешавало у овом изборном процесу када су неважећи листићи у питању у односу на раније изборе", рекао је Џаферовић.

Он сматра да је избор кандидата ДФ-а Жељка Комшића за члана Предсједништва потпуно легалан и легитиман.

"Нас бирају грађани БиХ. Не знамо колико је Срба, Бошњака, Хрвата гласало за кога. Немамо етничке него грађанске изборе", навео је Џаферовић, наводећи да је понашање досадашњег хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића у претходне четири године било такво да је ово реакција на то.