ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/10/2018

ПОЧЕЛО ИСТРАЖИВАЊЕ ГОРЊЕГ ДИЈЕЛА ОРЛОВАЧЕ

 

Циљ истраживања је заштита и додатна сазнања о пећини и њеним вриједностима, који ће допринијети бољем познавању настанка пећине, изучавању и откривању нових врста, објашњава Младен Самарџић, стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале.

 

Приредила: Маја БРЧКАЛО КРСМАНОВИЋ

ПАЛЕ, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Спелеолошко-еколошко друштво "Орловача" Пале, организује спелеолошка истраживања горњег дијела пећине Орловача, мониторинг и истраживање фауне, чија је укупна вриједност 5.000 КМ.

Овај пројекат ради се уз одобрење Завода за културно историјска и природна насљеђа Републике Српске и у сарадњи са Културним центром Пале.

Орловача је откривена 1975. године и једна је од ријетких пећина која се налази надомак Пала.

Са својим сталагмитима, сталактитима и халактитима, украсима обликованим хемијским и механичким утицајем воде, убраја се у најљепше у Републици Српској и БиХ.

Осим своје љепоте, она представља јединствен полигон за обуку и рад на терену ученика основних и средњих школа, факултета и спелеолошких удружења.

Члан Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" Младен Самарџић напомиње да је почело истраживање горњег дијела пећине Орловача код Сумболовца.

Истраживање спроводе спелеолошка Удружења Српске, професори са Универзитета у Источном Сарајеву, одсјека за географију, и професори из школа "Мокро" и Источно Сарајево.

Самарџић, који је стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале, наводи за Срну да ће се истраживачки радови одвијати у двије фазе - детаљно истраживање и картирање горњег дијела пећине Орловача, истраживање система канала и картирање ради уређења спелеолошког објекта.

Друга фаза истраживања је мониторинг и истраживање фауне туристичког дијела као и микроклиматска истраживања ради утврђивања мирко и биоклиматских капацитета, чији је циљ трасирање стаза за разгледање и пуштање у функцију за туристичке посјете.

Према његовим ријечима, циљ истраживања је заштита и додатна сазнања о пећини и њеним вриједностима, који ће допринијети бољем познавању настанка пећине, изучавању и откривању нових врста.

Самарџић вјерује да ће резултати истраживања и мониторинга допринијети туристичкој валоризацији пећине Орловача, те утврђивању биоспелеолошких карактеристика и настанка пећине, као и да ће обезбиједити максималну заштиту и омогућити несметано одвијање природних процеса.

Спелеолошко-еколошко друштво, осим обуке, организује и едукативне радионице, такмичења, еколошке, образовне, рекреативне, хуманитарне и културне манифестације.

Пећина Орловача станиште је великог броја инсеката, од којих су неки ендемске врсте, као и најугроженије групе сисара у Европи слијепих мишева.