ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/10/2018

ДО 2030. ОЧЕКУЈЕ СЕ 2,4 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАЗАКА

 

БРИСЕЛ, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Свјетски туризам је све јачи, па се до 2030. године очекује 2,4 милијарде међународних туристичких долазака, у чему ће предњачити туристи из Кине, Француске и САД, процјењује аналитичка кућа "Евромонитор интернешнел".

 

И за ову годину предвиђен је раст глобалног туризма за пет одсто у односу на 2017, са око 1,4 милијарде међународних туристичких долазака, и то највише због напретка великих економија попут САД, Јапана и земаља еврозоне.

Највећи разлог за овај туристички глобални раст је јачање средње класе и њихових прихода, поготово у земљама Азије.

Томе посебно доприноси брзи развој технолошког сектора, дигитализација и са тим повезана нова тражена и добро плаћена занимања.

Раст прихода доноси и пораст повјерења у туристичку и индустрију путовања међу потрошачима широм свијета, у чему велику улогу све више имају млади из градова, који траже нова искуства на путовањима.

"Евромонитор" очекује да ће од 2018. до 2023. године доћи до раста саобраћаја нискотарифних ваздушних превозника од шест одсто, чиме ће бити надмашени редовни велики превозници.

Такође, до 2023. године туристички посредници у свијету премашиће приходе од два билиона долара кориштењем дигиталних алата, поготово мобилне продаје.