ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

ЛУКАШЕВИЧ: У "БОНДСТИЛУ" СЕ КРШИ РЕЗОЛУЦИЈА 1244

 

БЕЧ, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - У главној америчкој бази у оквиру снага КФОР-а на Косову и Метохији "Бондстил" крши се Резолуција Савјета безбједности УН 1244 тако што се у њој обучавају такозване косовске војне снаге, упозорио је руски изасланик при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

 

"У супротности са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, на затвореној територији америчке војне базе, кампу `Бондстил`, изводе се припреме за трансформацију садашњих безбједносних снага Косова у комплетно заокружену војску", рекао је Лукашевич на сједници Сталног вијећа ОЕБС-а у Бечу.

Лукашевич је упозорио да је Специјални суд у Хагу истовремено слабо напредовао у процесуирању припадника бивше ОВК, за злочине почињене током и након рата на Косову и Метохији, преноси руска агенција Тасс.

"Они који су одговорни за гнусне злочине, попут илегалне трговине људским органима, избјегли су заслужену казну", напоменуо је Лукашевич.

Он је истакао да је недавна историја показала да покушаји да се скрене са договореног пута за Косово и Метохију и охрабривање амбиција Приштине да креира квази-државу, неће помоћи да се ријеши косовски конфликт, него ће напротив подстаћи тензије на западном Балкану.

Камп "Бондстил", лоциран код града Урошевца, служи као главна база за америчке снаге под командом КФОР-а и Нато штаб за Кфорову мултинационалну бригаду Исток.

У овој бази, која заузима простор од 3,86 километара квадратних, се непосредно послије Нато бомбардовања налазило око 50.000 војника, а, будући да су недоступни прецизни подаци о броју персонала, незваничне процјене су да се у њој сада налази између 5.000 и 15.000, наводи Тасс.