ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

ЛУКАШЕВИЧ: ОЕБС ДА ХИТНО ОДГОВОРИ НА ПРИЈЕТЊЕ СРБИМА

 

БЕЧ, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Руски изасланик у ОЕБС-у Александaр Лукашевич позвао је мисију ОЕБС-а на Косову и Метохији да хитно одговори на пријетње и злочине против Срба на Косову и Метохији.

 

Лукашевич је на састанку Сталног савјета ОЕБС-а у Бечу осудио "пасиван приступ" Кфора и Еулекса, оцијенивши да су се дистанцирали од обезбјеђивања сигурности неалбанског становништва на Косову и Метохији, пренијела је руска агенција "Тасс".

Он је упозорио да агресивне изјаве и потези лидера косовских Албанаца против српске владе охрабрују атмосферу некажњивости злочина против српског становништва јер су "крађа и злоупотреба њихове имовине, физички и вербални напади и вандализам и даље рутинска појава на Косову".

"Нелегалне акције против српске деце и младих на југу регије, које су сада у порасту, нарочито су узнемирујуће. Мисија ОЕБС требало би одмах да реагује на такве инциденте и обезбиједи да косовске власти казне оне који су криви", рекао је Лукашевич.

Он је осудио неактивност мисија ЕУ - Еулекса и НАТО-а на Косову и Метохији "које су се дистанцирале од обезбјеђивања сигурности неалбанског становништва на Косову".

Лукашевич је истакао да Албанци на Косову и Метохији уживају подршку споља без обзира на то шта раде и показују невољност да, заједно са Београдом, трагају за рјешењем за замрзнути конфликт.

"Приштина се и даље ослања на застрашивање Срба у покушају да их протјера из регије", оцијенио је Лукашевич.