ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

ПРАВОВРЕМЕНА ДИЈАГНОЗА ЈЕДИНА ПРЕВЕНЦИЈА РЕУМАТОИДНОГ АРТРИТИСА

 

БАЊАЛУКА, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Реуматска запаљења су трећи узрок инвалидитета у свијету, ако се не открију и не лијече на вријеме, те је једина превенција ове болести дијагностиковање у раној фази и примјена адекватне терапије, рекао је реуматолог на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске Ненад Продановић.

 

Продановић је навео да су поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против реуматоидног артритиса данас на УКЦ-у Српске организовани бесплатни прегледи за грађане који пате од отечених и болних зглобова.

"Одзив грађана је велики, до 11.00 часова прегледали смо више од 50 пацијената, а циљ је да препознамо све који имају озбиљан запаљенски реуматизам, те да их уведемо у терапију, како би спријечили инвалидност", рекао је Продановић.

Он је додао да је од прегледаних, њих 12 уведено у систем даље контроле и лијечења и препоручена им је терапија.

Према његовим ријечима, Република Српска има озбиљан проблем када је ријеч о реуматским болестима, јер статистика показује да је око 9.640 пацијената већ у систему, док је инциденца реуматоидног артритиса око 0,8 одсто.

"То указује да постоји око четири или пет хиљада пацијената који још нису препознати, а суштина наше акције је управо да се препознају симптоми на вријеме", рекао је Продановић.

Он је напоменуо да се ова болест јавља код свих узраста, те да су узроци настанка непознати.

"Оно што упућује на појаву овог обољења су јутарњи болови и отоци, доминантно шака и стопала, зглобова, затим да та бол траје дуже од једног часа, болно руковање, те уколико од ове болести болује неко у породици", појаснио је Продановић.

Бесплатне прегледе за грађане организовало је Удружење реуматолога Републике Српске са УКЦ-ом Српске.