ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ ПОЛИЦИЈСКИМ СЛУЖБЕНИЦИМА НАКОН ОБУКЕ ПСОТЦ-а

 

САРАЈЕВО, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић уручио је данас сертификате за 35 полицијских службеника, полазника курса Центра за обуку за операције подршке миру Оружаних снага БиХ /ПСОТЦ/ за УН полицијске службенике и војне посматраче.

 

Сертификате је након осмог успјешно реализованог курса за УН полицију ПСОТЦ-а добило 30 полицијских и државних службеника из полицијских структура из БиХ као и по један полицијски службеник из Албаније, Естоније, Македоније, Србије и Словеније.

Вилић је, обраћајући се полазницима у војној бази Бутмир, рекао да БиХ испуњава своје међународне обавезе у смислу допиноса миру и стабилности у свијету, те да најбољи доказ за то представљају полицијски службеници који су данас добили сертификат да су спремни за мисије под окриљем УН.

Вилић је навео да, осим припадника Оружаних снага, у мировне операције иду и полицијски службеници, да овај центар свједочи о успјешној примјени интегрисаног приступа у припреми припадника будућих мировних операција, те додао да ПСОТЦ посебну пажњу полаже на размјену искустава међу инструкторима.

Замјеник команданта ПСОТЦ-а и шеф Одјељења за обуку и едуковање пуковник Горан Стокић нагласио је да су полазници курса спремни да раде и дјелују у мултинационалним срединама, јер су их припремили најбољи инструктори.

Стокић је истакао да су полазници били веома вриједни и показали висок ниво професионалности, те да ће у будућим међународним мисијама бити најбољи амбасадори ПСОТЦ-а.

У име полазника обуке, инструкторима је захвалила Ивана Јосиповић Степић, која је изразила наду да ће знање стечено током курса бити искориштено на најбољи начин.

Полицајац Јанез Симчић из Словеније истакао је да обука коју је прошао у ПСОТЦ-у није била нимало једноставна и лака, те да су полазници на најбољи начин припремљени за међународне мисије.

Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ уручио је и плакету најбољем полазнику обуке, вишем инспектору Дарку Давидовићу.

Обука ПСОТЦ-а представља припрему полазника за учешће у интегрисаним мировним операцијама УН да би ефикасно извршавали задате циљеве из резолуција Савјета безбједности.

Ова обука је спојена са курсом за војне експерте у мисијама УН /војни посматрачи/ да би се већ током предмисионе обуке примијенио УН интегрисани концепт у чијем је фокусу непходност међусобне сарадње и координације полицијске, војне, цивилне и других компоненти у стварном мисијском контексту.

ПСОТЦ је од 2012. године до данас укупно обучио 247 полазника полицијских и државних службеника, припадника различитих полицијских струтура из БиХ и 51 полазника из 10 различитих земаља.

Обуку су изводили инструктори и предавачи из Министарства безбједности, полицијских агенција у БиХ, инструктори Центра за обуку за операције подршке миру, Оружаних снага БиХ, као и међународни инструктори.