ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

ПОВЕЉА ОПШТИНЕ ДОДИЈЕЉЕНА ДЕЛЕГАЦИЈИ ЕУ У БиХ

 

ПЕTРОВО, 12. ОКTОБРА /СРНА/ - Општина Петрово данас је обиљежила Михољдан - Дан и крсну славу ове локалне заједнице, а Повеља општине за ову годину додијељена је Делегацији ЕУ у БиХ.

 

Начелник општине Петрово Озрен Петковић захвалио је за несебичну помоћ и учешће Делегације ЕУ у БиХ у санирању објекта у овој локалној заједници, која је у протеклих годину дана проглашавала три ванредне ситуације, у којима је причињена штета прешла износ од милион КМ.

Петковић је рекао новинарима да су, упркос штети, реализовани бројни пројекти, првенствено инфраструктурни, који су равномјерно обухватили свих седам мјесних заједница.

Он је истакао да ова општина није имуна на одлазак радно способног становништва и да од републичких институција очекује интервенције како би се створили услови за унапређење локалног реалног сектора.

Петковић је захвалио свим институцијама и међународним организацијама које су знатно допринијеле побољшању квалитета живота у Петрову.

Плакета општине "Михољско љето" уручена је Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, чији је директор Срђан Тодоровић указао на добру сарадњу са општинском управом.

Тодоровић је за наредни период најавио бројне заједничке пројекте у овој локалној заједници, између осталих подизање енергетске ефикасности објеката основе школе у Какмужу и административног центра општине, побољшање квалитета управљања отпадом, рјешавање питања локалне депоније, побољшање снабдијевања водом за пиће.

Свечаној сједници Скупштине општине присуствовали су представници братске општине Борово из Хрватске, као и представници вјерских заједница, невладиних организација и званице из области привреде и културе.

Tелеграме подршке послали су предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, Министарство рада и борачко инвалидске заштите Српске, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарство науке и технологије, Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство унутрашњих послова, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и општина Теслић.

На свечаној сједници уручена су и овогодишња признања заслужним појединцима и колективима.

Из области привреде, шумарства и пољопривреде, златна значка општине Петрово уручена је Урошу Тодоровићу из Добоја, а сребрна значка Зорану Марјановићу из Порјечине.

Из области друштвених дјелатности, златна значка уручена је постхумно Влади Дујковићу из Петрова, а сребрна Ведрану Видаковићу из Какмужа.

Новчана награда од 100 КМ уручена је Јелени Илић из Петрова, Марији Радић из Сочковца, Оливери Петровић из Петрова, Данки Ристић из Петрова и Бориславу Стјепановићу из Какмужа.

Писмене похвалнице су добили Планинарско друштво "Озрен-краљица 883", Драгана Петковић из Какмужа, Дејан Благојевић из Петрова, настојатељ Манастира Светог Николе на Озрену отац Серафим, те мјесна заједница Какмуж.

Свечана академија одржана је у Мултимедијалном центру Петрово.

Након свечане сједнице Скупштине општине, сломљен је славски колач, а претходно је служен парастос и положени су вијенци на спомен-обиљежјима за страдале током одбрамбено-отаџбинског и претходних ратова.

Према програму обиљежавања Дана општине, вечерас у 18.00 часова у сали Дома културе у Петрову почеће традиционална Међународна смотра фолклора, коју организује Културно-умјетничко друштво "Милован Гајић" из ове општине, а на којој је предвиђено учешће друштава из Србије, Украјине и Индије.

У недјељу, 14. октобра, од 9.00 часова биће одржан традиционални шаховски турнир у организацији Шаховског клуба "Озрен".

"Михољско љето у Петрову" биће завршено у недјељу, 21. октобра, симболичним преласком у јесен, када ће на Tргу Немањића бити одржана манифестација "Озренска јесен".

Обиљежавање Михољдана почело је 4. октобра акцијом добровољног давања крви.