ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

РАЈИЛИЋ : ПРОБЛЕМИ У СТАРТУ ПРИМЈЕНЕ ЗАКОНА

 

БАЊАЛУКА, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да су чланице овог Удружења огорчене бахатим понашањем појединих општинских службеника широм Републике Српске, поготово из удаљених мјеста у погледу примјене Закона о заштити жртава ратне тортуре.

 

"На самом почетку примјене овог Закона суочени смо са проблемом да поједини општински службеници у Зворнику, Братунцу и Шамцу, који нису проучили Закон, вријеђају жртве, враћају их са шалтера не дозвољавајући им да предају захтјеве за признавање статуса жртве ратне тортуре", рекла је Рајилићева Срни.

Рајилићева је истакла да је Удружење до сада забиљежило 15 оваквих случајева у року од три дана, због чега су о овој проблематици упознали Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске које ће тим поводом идуће седмице предузети одређене мјере.

"Нико не може некоме ускратити право да поднесе захтјев, без обзира да ли је у праву, да ли је доказиво или не. Захтјев може поднијети сваки грађанин Републике Српске и приложити доказе које има", напоменула је Рајилићева.

Она је рекла да би око 700 жена жртава ратне тортуре требало да оствари одређена права на основу овог Закона.

Према њеним ријечима, у недјељу, 14. октобра, у 14.00 часова ће у Шамцу бити одржана сједница Регионалног одбора овог Удружења за Посавину о теми примјене Закона о заштити жртава ратне тортуре.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 21. јуна Закон о заштити жртава ратне тортуре, којим је предвиђено да се за финансирање мјесечних примања за лица која су претрпјела сексуално насиље у рату као најтежи облик тортуре на годишњем нивоу обезбиједи 1.096.200 КМ.