ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

УРУЧЕНА ДОНАЦИЈА ПОРОДИЦИ ЈОВИЋ У ЗЕБИНЦУ КОД НОВОГ БРДА

 

НОВО БРДО, 12. ОКTОБРА /СРНА/ - Породици Синише Јовића у селу Зебинце код Новог Брда уручен је распршивач стајског ђубрива вриједан 1.700 евра, који је донирала невладина организација "Одигитрија" која дјелује уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

 

Петочлана породица Јовић, о чијој је тешкој материјалној ситуацији писала Срна, добијаће од 1. новембра мјесечно и по 150 евра које је обезбиједио активиста "Одигитрије" Славко Крстајић.

"Људи добре воље из Црне Горе уз благослов митрополита Амфилохија настоје помоћи опстанку српских породица са дјецом на Косову и Метохији", рекао је Крстајић Срни.

Донације су обезбијеђене преко игумана Манастира Драганац архимандрита Илариона који је након текста о Јовићима обећао да ће обезбиједити машину за распршивање стајског ђубрива пошто живе од сточарства и пољопривреде.

"Настојимо да уз помоћ људи добре воље помогнемо српске породице које живе од свог рада као што је то случај са породицом Синише Јовића", рекао је архимандрит Иларион Срни и најавио да ће братство Манастира Драганац наставити да преко братских веза помогне опстанку српских породица са дјецом на Косову и Метохији.

Синиша Јовић рекао је да ће му машина много олакшати обраду и засијавање њива, те омогућити да сада без трошкова набавке вјештачког ђубрива обезбиједи храну за десет музних крава и тридесетак оваца.

"Ово је велики поклон који ће ми олакшати да прехраним децу и опстанем на своме, да не зависим од других", рекао је Јовић и захвалио братству Манастира и породици Крстајић.

Набавком машине за распршивање стајског ђубрива Јовић ће моћи да стекне и додатне приходе пошто у селу Зебинце и околним српским селима ниједно домаћинство нема ту машину, па су морали да Албанцима плаћају по десет евра по једној приколици.

"Уштедећу најмање 1.000 евра а уз то ћу од сада моћи и да зарадим и искрено речено обезбедим једну солидну месечну плату продајом млека, од које ћу сада извесно моћи да издржавам петочлану породицу", навео је он.

Јовићи су једина српска породица на планинском превоју Мануте на линији раздвајања српског села Зебинце од сусједних албанских села Паралово и Лабљане, у којима је живи још десетак српских домаћинстава бавећи се исклчјучиво сточарством и пољопривредом.