ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

ЗА КОСОВО ЖИВЈЕТИ ОНАКО КАКО ЖИВИ МАТИЈА БЕЋКОВИЋ

 

ПРИЗРЕН, 12. ОКTОБРА /СРНА/ - У Призренској богословији представљено је ново издање књиге академика Матије Бећковића "Косово - најскупља српска реч".

 

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Tеодосије, који је благословио синоћњи скуп у препуном амфитеатру, рекао је да за Косово треба живјети онако како живи Матија Бећковић.

"Многи су говорили, певали о Косову, и данас то чине, али мислим да то нико не чини боље од нашег Матије. Није довољно само говорити и певати о Косову. Косово треба живети. Треба живети косовски завет. Треба сведочити у наше време све што смо били, што смо сада и што треба да будемо", поручио је владика Теодосије.

Владика је нагласио да сваки Србин и православац мора да има на уму да је Косово најскупља српска ријеч и позвао српски народ да корача стопама славних предака.

"Не дај Боже да се нама деси, да са нама заврши оно што је вековима трајало.
Морамо истрајати и одолети свему што нас притиска, и споља, и изнутра, да бисмо све што је вредно, поштено и честито предали будућим поколењима", истакао је владика Теодосије.

Владика Теодосије је напоменуо да је наше вријеме комплексно, те да се моли да данашња генерација буде достојна предака и да ходи њиховим путем.

Бећковић је у бесједи рекао да се драма звана Косово одвија пред очима цијелог свијета и оцијенио да преговори Срба и Албанаца нису бесмислени, већ је бесмислена идеја да вам неко даје нешто што није његово.

"Ма колико вам давао и ма колико био силан, то је безначајно. Требало је одавно, а није касно ни сада, да Срби и Албанци виде како да уреде свој живот. И како да гарантују права Србима на Косову и њиховим светињама и њиховим границама, а да опет Србија гарантује њихова људска и демократска права", навео је Бећковић.

Он је додао да су Мађари послије битке на Мохачу копали своју земљу, ископавајући кости својих ратника.

"Убеђен сам да бисмо и ми, да смо стигли да копамо око Лаба и Ситнице, око Газиместана од Чечана, како каже народна песма, нашли кости наших праотаца и прадедова. Кост је вечита и нема бољега и чвршћега документа", истакао је Бећковић.

Он је указао на занемаривање судбине Косова и Метохије и све мање знања младих генерација о Космету и његовом значају за свеукупно српство.

"Косово је космос, и нема хришћанина који не зна да смо се ми Срби преко Косова уписали у космос", нагласио је Бећковић.

Он је рекао да га је синоћње окупљање у Призренској богословији усрећило за цијели живот и захвалио Епархији рашко-призренској, Призренској богословији и владици Tеодосију што су организовали штампање новог издања књиге "Косово - најскупља српска реч".

Бећковић је своју ријеч о Косову завршио читањем пјесама због којих га је публика више пута враћала на бину, тражећи да рецитује стихове, посебно оне који се односе на братски народ из Црне Горе.

Синоћње бесједе, Матије Бећковића, Владике Теодосија, као и професора Филолошког факултета Универзитета у Београду Александра Милановића, подсјетиле су на период када се у Призренској богословији стопама Светог Саве утабавао пут православља, са страхопоштовањем изговарала ријеч Косово и када је овом српском светињом управљао блаженопочивши патријарх Павле.

Свечаност су увеличали млади богослови који су Бећковићеве рецитације пратили пјевањем пјесама из Призрена.

Матија Бећковић данас је у Великој Хочи наставио са представљањем другог издања књиге "Косово - најскупља српска реч".