ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/10/2018

ПРИЈЕДЛОГ О ИЗМЈЕНИ УСТАВА ДАНАС ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА

 

СКОПЉЕ, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Посланици македонског Собрања данас би требало да се изјасне о приједлогу за почетак расправе о измјенама Устава којим се предвиђа промјена назива државе у Република Сјеверна Македонија.

 

Македонски медији извјештавају да су мале шансе да власт обезбиједи двотрећинску већину потребну за уставне промјене како би био реализован Споразум са Грчком.

Недостаје још најмање девет посланика без којих је немогуће приступити измјени Устава.

Посланици из владајуће коалиције предвођене СДСМ-ом, позивају своје колеге из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ да подрже предложене измјене и да преузму одговорност за ову историјску одлуку, тврдећи да неће бити штете по државне и националне интересе.

Неизвјесно је како ће се позиционирати ВМРО-ДПМНЕ, чија посланичка група не учествује на координативним састанцима код предсједника парламента Tалата Џаферија.

Из ВМРО-ДПМНЕ нису децидно одговорили да ли ће присуствовати пленарној сједници и како ће гласати њихови посланика, него ће чекати да виде како ће почети расправа.

Према македонском Уставу, потребно је да двије трећине посланика гласа "за" како би процедура о измјени Устава била започета. У опцији су двије могућности - да посланици ВМРО-ДПМНЕ учествују у дебати која највише треба да траје 10 дана, или да напусте скупштинску сједницу, па би она трајала највише два дана.

ВМРО-ДПМНЕ стоји на ставу да власт није обезбиједила двотрећинску већину и да су они као посланичка група јединствени и неће подржати уставне промјене. Они се већ припремају за предстојеће изборе, а на сједници Извршног одбора иве странке као могућ датум њиховог одржавања предвиђен је 9. децембар.

Ова странка ће у наредним данима, како су најавили, почети да дефинише и парламентарне листе на којима се неће наћи велики дио садашњих посланика и функционера из актуелног руководства.

Сједница парламента заказана је за 11.00 часова, а исто вријеме је Удружење грађана "Препород" заказало протест испред зграде Собрања.