ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/10/2018

ОТВОРЕНА РЕВИЈА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

 

БАЊАЛУКА, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Пројекцијом кинеског археолошког филма "Умјетност у пећинама провинције Гансу" у Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је отворена Ревија археолошког филма, у оквиру које ће бити приказан 21 археолошки документарни филм, с циљем да популаризује археолошку баштину.

 

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић истакла је значај ове ревије, наводећи да је то прилика да се јавност упозна о најновијим археолошким открићима и интригантним и другачијим приступом у тумачењу неких већ одавно познатих археолошких локалитета кроз форму докумнетарног филма.

"Ово су филмови који на посебан начин представљају културну баштину различитих земаља и кроз њих на занимљив начин можемо стећи искуство о старим цивилизацијама и богатству археолошког културног насљеђа", рекла је Ђаковићева.

Она је изразила наду да ће филмови пробудити знатижљу публике, те да ће посјетиоци у великом броју доћи да погледају интересанте детаље о археолошкој баштини земаља, чији ће филмови бити приказани.

Портпарол Музеја Републике Српске Ана Пувачић Браташевец рекла је да је дан отварања ове манифестације посвећен кинеској баштини.

"Програм отварања увеличала је директор Конфуцијевог института Цаи Јинг, која је публици представила рад Института, те одсвирала нумеру на традиционалном кинеском инструменту гућину, док су ученице бањалучке гимназије припремиле традиционални кинески плес", рекла је Браташевец.

Она је додала да је ће у оквиру ревије која ће трајати до 18. октобра бити приказани српски, њемачки и италијански ерхеолошки филмови.

"Ово је традиционална манифестација, која се успјешно одржава већ 13 година и у оквиру које на јединствен начин публици приближавамо археолошку науку", рекла је Браташевец.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић рекао је да је ово традиционална манифестација која има велики значај, како за Бањалуку, тако и за цијелу Републику Српску.

"Ово је јединствена прилика да посјетиоци у нашој установи погледају квалитетне археолошке филмове и на јединствен начин се упознају о овој тематици", навео је Савић.