ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/10/2018

ОДРЖАН 12. МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ СЛИЈЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ЛИЦА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић отворио је вечерас 12. музички фестивал којег су поводом обиљежавања Међународног дана бијелог штапа - Свјетског дана слијепих, организовали у Источном Сарајеву Савез слијепих Републике Српске и Градска организација слијепих и слабовидих Источно Сарајево.

 

Изражавајући задовољство што је општина Источно Ново Сарајево домаћин oвог музичког фестивала начелник Ћосић је истакао изразиту сарадњу коју ова локална заједница, као и све остале општина у граду Источно Сарајево, имају са Градском организацијом слијепих и слабовидих и њеним предсједником Момиром Ашоњом.

Ћосић је изразио и задовољство што у Републици Српској постоји организовани систем кроз који се води рачуна о потребама слијепих и слабовидих лица најављујући да општина Источно Ново Сарајево идуће године планира улагања у инфраструктуру с циљем да се лицима са инвалидитетом олакша кретање.

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је да је задовољство што Савез, поводом Међународног дана бијелог штапа, у Источном Сарајеву приређује своју централну културну манифестацију.

"Традиционално сваке друге године организујемо овакве манифестације и данашња је 12. по реду. Драго нам је и да угостимо представнике Савеза слијепих Србије", рекао је Сузић.

Он је изразио наду да ће ускоро бити рјешен проблем приступачности слијепих и слабовидих лица културним и јавним институцијама.

Предсједник Градске организације слијепих и слабовидних Источно Сарајево Момир Ашоња рекао је да ова манифестација представља најбољи начин за интеграцију лица са инвалидитетом у друштвене токове.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидних Источно Сарајево Јовица Мијативић је рекао да су архитеконске баријере на појединим објектима, али и недефинисано стање у социјалној заштити слијепих и слабовидих, практични проблеми са којима се свакодневно сусрећу чланови овог удружења.

"Чинимо све на социјализацији слијепих и слабовидих лица, како бисмо их укључили у различите културене и спортске манифестације. Много нам значи и одјељење за слијепа и слабовида лица Матичне библиотеке Источно Сарајево", додао је Мијатовић.

Током фестивала публици се представило 12 извођача из Српца, Градишке, Новог Града, Дервенте, Бијељине, Бањалуке, Требиња и Теслића, а у ревијалном дијелу учествовали су афористичар из Рогатице Милад Обреновић, хумориста Милован Јевтовић са Пала, као и познати књижевник Петар Ашкраба Загорски.