ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/10/2018

У ТОКУ РАСПРАВА О УСТАВНИМ ПРОМЈЕНАМА, ПРОТЕСТ ГРАЂАНА ИСПРЕД СОБРАЊА

 

СКОПЉЕ, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Испред зграде македонског Собрања, гдје траје расправа о уставним промјенама, у току је протест грађана који се противе промјени устава и назива те земље.

 

Демонстранти су послали поруку посланицима да их народ није бирао да мијењају име држави, као и да ће ту остати док Влада не поднесе оставку.

Први дан расправе у македонском парламенту о уставним промјенама у складу са Преспанским споразумом, потписаним између Македоније и Грчке, према којем би та бивша југословенска република требало да се зове Република Сјеверна Македонија, обиљежили су опречни ставови посланика власти и опозиције, међу којима је најутицајнија ВМРО-ДПМНЕ.

Упркос позиву премијера Зорана Заева на национално помирење како би се обезбиједила двотрећинска већина за изгласавање споразума и боља будућност Македоније и свих њених грађана, за сада, нема сигнала да ће двије стране, власт и опозиција, приближити ставове.

ВМРО-ДПМНЕ не прихвата понуду премијера Заева за амнестију и помирење политичких странака, пишу скопски медији.

"Мјесецима се људи држе у притвору, народни посланици, умјетници, обични грађани су означени као терористи и постали су жртве прогона Заева. Ово јасно показује да ова влада не само због 27. априла, већ и због других случајева против ВМРО-ДПМНЕ води политички прогон, што је неморално и неетично. Ово је такође порука правосуђу да суде невиним људима. Они нису терористи", поручио је генерални секретар ВМРО-ДПМНЕ Игор Јанушев.

Расправи у парламенту претходио је референдум, који је био консултативне природне, али је окончан неуспјехом јер је на гласање изашло нешто више од 36 одсто грађана са правом гласа.

За потврђивање споразума је потребна двотрећинска већина од укупно 120 посланика.

Уколико парламент у року од 10 дана не изгласа Преспански споразум, услиједиће расписивање ванредних парламентарних избора.