ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет15/10/2018

РУСКИ ВЈЕРНИЦИ СЕ НЕЋЕ МОЛИТИ НИ ПРИЧЕШЋИВАТИ НА СВЕТОЈ ГОРИ

 

МОСКВА, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Вјерници Руске православне цркве неће моћи да се моле и причешћују у црквама и манастирима на Светој гори, усљед погоршања односа Московске патријаршије и Васељенске патријаршије, саопштио је Александар Волков, портпарол патријарха московског и цијеле Русије Кирила.

 

Он је подсјетио да ће вјерницима то бити онемогућено, јер је Света гора канонска територија Васељенске патријаршије.

Волков је додао да погоршањем односа двије патријаршије вјерницима Руске православне цркве неће више бити дозвољено да присуствују службама, да се моле нити причешћују у црквама које су у надлежности Васељенске патријаршије, све док једна од страна не промијени свој став, јавио је ТАСС.

Предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион раније је изјавио да је Руска православна црква одлучила да прекине све односе са Васељенском патријаршијом, у знак протеста због подршке захтјеву Украјине о давању аутокефалности Украјинској православној цркви.

Украјина је прошле седмице од Васељенске патријаршије добила одобрење за оснивање независне цркве.

Кијев одлуку Васељенске патријаршије види као "кључни корак против мијешања Русије у унутрашња питања Украјине", док Москва овакву одлуку види као "највећи раскол у хришћанству у посљедњих хиљаду година".

У Украјини дјелује канонска Украјинска православна црква, која је у саставу Московске патријаршије, као и Украјинска аутокефална православна црква, коју не признају православне цркве у свијету.