ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2018

ОПРАВДАН ДОДИКОВ ЗАХТЈЕВ ЗА ИСТИЦАЊЕ ЗАСТАВЕ СРПСКЕ У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ

 

САРАЈЕВО, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић наглашава да је оправдан захтјев новоизабраног српског члана Предсједништва из Републике Српске Милорада Додика за истицање заставе Српске у згради Предсједништва БиХ, као и да је то право изабраног званичника Српске.

 

Продановић је изјавио Срни да не би требало ометати право изабраних званичника из једног од ентитета у БиХ да поставе обиљежје ентитета из којег долазе.

"Не смета нам да то учине и бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ", рекао је Продановић и истакао да је у САД испред кабинета сваког сенатора поред америчке заставе видио и заставу савезне државе из које долази.

Он наглашава да је оспоравање обиљежја Републике Српске непотребно јер ни Српска нема намјеру да оспорава обиљежја Федерације БиХ /ФБиХ/.

Продановић указује да ФБиХ, која нема заставу и грб, свјесно игнорише испуњавање одлуке Уставног суда БиХ о обиљежјима. Он истиче да је важно пронаћи прихватљива рјешења за тај ентитет, а да се застава и грб разликују од заставе и грба БиХ.

"Додиков захтјев требало би да подстакне и ФБиХ да усвоји закон, али је питање колико су они искрени у оваквој намјери", рекао је Продановић.

Он је нагласио да Република Српска обиљежја сматра значајном манифестацијом равноправности два ентитета и сва три конститутивна народа.