ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2018

МЕКТИЋ: НИСАМ НАДЛЕЖАН ДА ПРЕИСПИТУЈЕМ ОДЛУКЕ ОБАВЈЕШТАЈНЕ АГЕНЦИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да нема никаквих додатних информација у вези са ускраћивањем права на улазак у БиХ руском писцу Захару Прилепину и да није надлежан да преиспитује одлуке Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/.

 

На питање Срне да ли је тражио додатне инфомације у вези са овим случајем и да ли је познато по чијем налогу је забрањен улазак руском писцу у БиХ, Мектић је одговорио да је наредбу донијела ОБА и да је ово "испричана прича више пута".

"Нисам био у то укључен, као ни ресорно министарство. Тамо пише по налогу ОБА и не знам шта бих могао више о томе рећи. Нисам тражио додатне информације, зато што нисам надлежан да преиспитујем њихове одлуке", навео је Мектић.

Министар иностарних послова БиХ Игор Црнадак данас није одговарао на позив Срне.

Руском писцу Захару Прилепину 23. августа је забрањен улазак у БиХ, наводно, из безбједносних разлога. Прилепин је требало да учествује на књижевној вечери у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

У образложењу рјешења о забрани уласка у БиХ руском писцу, које је у посједу Срне, наводи се да његово присуство на територији БиХ "представља пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ". Ову наредбу донијела је ОБА 26. марта.

Прилепин је савремени руски писац, а његове књиге укључене су у програм руских хуманистичких факултета.

Предсједник Српске Милорад Додик донио је у августу указ о додјели одликовања Орден Његоша првог реда Захару Прилепину за признати рад и заслуге у културном и духовном развоју, као и за посебне заслуге у јавној дјелатности, којима се доприноси јачању пријатељских односа Руске Федерације и Републике Српске.