ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/10/2018

ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ КОЈИ ЈОШ НИЈЕ У ПОТПУНОСТИ ИСКОРИШТЕН

 

САРАЈЕВО, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру у Делегацији ЕУ у БиХ Андреа Вера рекао је данас у Сарајеву да туризам у БиХ има врло велики потенцијал који још није у потпуности искориштен и да ЕУ континуирано подржава развој туризма као једног од најбрже растућих сектора у БиХ.

 

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да је он на представљању резултата подршке ЕУ и Владе Њемачке о увођењу зелених пракси у туристичкој дестинацији Парка природе Блидиње истакао да Делегација ЕУ у БиХ, кроз ЕУ ПроЛокал, подржава развој туристичких потенцијала БиХ, јачање улоге малих и средњих предузећа и локалних произвођача, развој конкурентности и, најважније, стварање нових радних мјеста.

"Овај програм само је један примјер подршке ЕУ развоју туризма у БиХ. Прије неколико мјесеци покренули смо ЕУ4Бизнис, програм којиу оквиру својих активности, укључује компоненту подршке туризму, и који ће, сигуран сам, допринијети даљем развоју овог сектора у БиХ", закључио је Вера.

Менаџер ЕУ ПроЛокал програма Карин Херхан рекла је да је ЕУ ПроЛокал, подстицањем сарадње и локалних партнерстава између приватног и јавног сектора, те између сектора пољопривреде и туризма, остварио значајне резултате у побољшању туристичке понуде Парка природе Блидиње.

ЕУ ПроЛокал покренуо је концепт "зеленог туризма" који даје значај локалној производњи и заштити животне средине, те је подржао бројне успјешне иницијативе за његово провођење.

Неке од њих су развој вишенамјенске врећице за отпад, чишћење Парка у којем су учествовале три општине, а посебно значајна иницијатива је креирање бренда типичних локално произведених и узгојених производа који је окупио локалне пољопривредне произвођаче.

Унапријеђена је и заједничка промоција туристичких потенцијала ове регије.

"Побољшањем понуде овог Парка природе желимо надопунити туристичку понуду у Херцеговини и тако снажно утицати на укупни развој туризма у БиХ", додала је Херхан.

Данашњим догађајем обиљежен је успјешан завршетак активности подршке развоју туристичког ланца вриједности Парка природе Блидиње, спроведених у оквиру ЕУ програма који подржава локалну самоуправу и економски развој у БиХ, а финансирају га ЕУ са девет, а Влада Њемачке са четири милиона евра.

Предсједник Удружења "Гринвајс" из Мркоњић Града Боро Марић, нагласио је да се искуства из Блидиња и смјернице за "зелени туризам" већ примијењују у провођењу мјера "озелењавања" на подручју Крајине.

"Сада смо у процесу одабира иницијатива с потенцијалом за привлачење туриста који ће повезати природне љепоте, руралне ресурсе и локалну гастрономију", објаснио је Марић.

Током данашњег догађаја изложени су производи из корпе типичних пољопривредних производа из Блидиња.