ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/10/2018

ПРЕСУДА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У РОГАТИЦИ И ФОЧИ

 

САРАЈЕВО, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - Апелационо вијеће Суда БиХ данас ће изрећи пресуду Мухамеду и Тарику Шишићу, те Азизу Шуши и Емиру Драковцу за ратни злочин против цивилног српског становништва и ратних заробљеника 1992. године на подручју Рогатице и Фоче.

 

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду четворици припадника такозване Армије БиХ у ослобађајућем дијелу, док је у осуђујућем потврдило 14-годишњу казну изречену Емиру Драковцу за ратни злочин почињен у селима Вратсалићи код Рогатице и Зебина Шума код Фоче.

Првостепеном пресудом су Тарик и Мухамед Шишић и Азиз Шуша ослобођени оптужбе да су починили ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника. Драковац је осуђен да је заједно са још једном особом учествовао у убиству и скрнављењу тијела цивила Милоша Ковачевића у Вратсалићима.

Првостепеном пресудом је утврђено да је Драковац сa Рамизом Салићем у селу Зебина Шума у децембру 1992. године мучио заробљеног припадника Војске Републике Српске.

Драковац је за злочин против цивила осуђен на осам година, а за мучење у Зебиној Шуми на седам. Судско вијеће му је изрекло јединствену затворску казну у трајању 14 година.

Првостепеном пресудом из марта 2017. године Драковац је ослобођен оптужбе да је са оптуженима Мухамедом и Тариком Шишићем и Азизом Шушом учествовао у нападу на конвој у Кукавицама код Рогатице, када је смртно страдао 21 цивил, а 39 рањено.

Првостепено вијеће је утврдило да су оптужени били присутни на лицу мјеста и учествовали у нападу на конвој у Кукавицама, али да остаје сумња око циља који су нападали, односно у погледу увјерења да су оптужени знали да је ријеч о цивилима.

На ову пресуду Тужилаштво БиХ је приложило жалбу коју је Апелационо вијеће прихватило, уз образложење да су наводи основани јер је Првостепено вијеће пропустило савјесно оцијенити све изведене доказе, као и образложити оправданост разлога због којих су оптужени погрешно вјеровали да се према њима креће војна, а не цивилна колона.

Изрицање пресуде заказано је за 9.30 часова.