ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/10/2018

ЖЕНЕ ПРЕДВОДЕ 22 ОДСТО БОНИТЕТНИХ КОМПАНИЈА

 

САРАЈЕВО, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Од 4.511 компанија у БиХ које су испуниле критеријуме бонитетно поузданих, на руководећим позицијама 986 или 22 одсто компанија су жене, са оствареном добити већом од 294 милиона КМ, подаци су анализе финансијских извјештаја коју су спровели "Пословне новине" и фирма "ЛРЦ" из Сарајева.

 

Остварени приходи бонитетних компанија у којима су жене први оперативци су 2,4 милијарде КМ, извозе производ у вриједности од 474 милиона КМ, те запошљавају 14.669 лица, а највише њих долази из Кантона Сарајево, а затим слиједе бањалучка регија и Тузлански кантон.

"Да се жене одлично сналазе у пословном окружењу показује податак да чак 404 компаније у којима су жене на руководећој позицији имају континуитет поузданости", истичу из "Пословних новина".

Сертификовање компанија је уобичајена пракса на међународном тржишту, а "звијезда бонитетне поузданости", већ дуго година је препозната као знак "резервисан" искључиво за врхунска предузећа која су задовољила строге међународне аналитичке стандарде, наводи се у саопштењу.

Аналитичка метода израчунавања темељи се на службеним годишњим финансијским извјештајима пословних субјеката, те се они према критеријима успјешности и ликвидности разврставају у више бонитетних разреда.

Бонитетна поузданост представља гаранцију да компанија послује натпросјечно, да је врло мала вјероватноћа да ће у идућој години забиљежити блокаду трансакцијског рачуна, а сертификовано предузеће јача свој углед, доказује да је поуздан и пожељан партнер, те јача своју позицију на домаћим и међународним тржиштима.

Фирма "ЛРЦ" у сарадњи са "Пословним новинама" већ четврту годину реализује пројекат "Поузданост", с циљем да се на домаћем тржишту идентификују фирме које биљеже натпросјечне пословне резултате.

Најуспјешнији привредни субјекти у БиХ признање бонитетно поузданих компанија добиће 28. новембра, када ће бити одржана цјелодневна конференција посвећена најпозитивнојој привредној причи у регији, додаје се у саопштењу.