ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/10/2018

НЕМА ПРОМЈЕНЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244

 

БЕОГРАД, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да се неће десити да УНМИК оде са Косова и Метохије што је иницијатива бившег америчког амбасадора Ники Хејли, јер је за то потребна сагласност Савјета безбједности УН.

 

"Може Америка да пише колико хоће, нема промене Резолуције 1244 док не буде сагласности Савета безбедности. Пошто нема сагласности, то се неће ни десити. Неће се десити да УНМИК оде са Косова и Метохије. Tо једино може да се деси ако Русија и Кина то подрже, а то је научна фантастика", рекао је Дачић за Телевизију "Прва".

Он је навео да Београд чека тешка борба и против америчке подршке Приштини за пријем у "Интерпол" и нагласио да је сигуран да Косово неће ући у ту организацију.

Дачић је указао да је лаж да самопроглашено Косово сада не сарађује са "Интерполом" јер није чланица, јер се, како је објаснио, на Косову налази мировна мисија УН, која има споразум са "Интерполом", тако да "Интерпол" сарађује са Косовом преко УН.

Шеф српске дипломатије је рекао да би Американци и западне земље вољели да се питање Косова заврши онако како су и предвидјели, а то значи да Србија призна Косово.

"Србија никад неће подлећи притисцима. До краја године број земаља које су признале Косово пашће испод 100", поручио је Дачић.

У осврту на изјаву министра Ненада Поповића, који је рекао да треба прекинути дијалог уколико Приштина не одустане од војске Косова, Дачић је нагласио да такве изјаве не треба износити прије консултације са предсједником Србије.

"Ја не очекујем да ће се овако завршити када је реч о војсци Косова", рекао је он.