ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2018

ОДБАЧЕНЕ РУСКЕ ТВРДЊЕ О КУПОВИНИ ГЛАСОВА У СОБРАЊУ

 

СКОПЉЕ, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Министарство спољних послова Македоније одбацило је тврдњу Русије да је уцјенама, пријетњама и куповином гласова обезбијеђена већина у Собрању.

 

"Министарство спољних послова Македоније категорично одбацује наводе и квалификације изнијете у јучерашњем коментару Одјељења за информисање Министарства спољних послова Руске Федерације, у вези са изгласавањем приједлога за приступање измјенама Устава у Собрању", наведено је у саопштењу македонског Министарства спољних послова.

Македонско Mинистарство те наводе "сматра потпуно неоснованим и неистинитим, изнијетим са јасном тенденцијом да се компромитује политички процес који је од историјског значаја за Македонију и све њене грађане".

"Посланици су, уз потпуно поштовање свих демократских принципа предвиђених парламентарном процедуром, донијели одлуку која рефлектује деценијска залагања Македоније за чланство у НАTО и у ЕУ, као стратешке приоритете за које постоји најшири могући консензус, што је добор познато и нашим руским пријатељима", саопштено је из македонског Министарства спољних послова.

Гласање у македонском парламенту, којим је подржана промјена назива Македонија у Република Сјеверна Македонија, намјештено је уцјењивањем, пријетњама и куповином гласова, саопштено је јуче из руског Министарства спољних послова.

Собрање је у петак, 19. октобра, одобрило промјену назива државе, чиме се за корак приближило проналажењу рјешења за вишедеценијски спор са Грчком, као и уклањању препрека за придруживање НАТО савезу.