ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија23/10/2018

ЗБОГ НОВЕ ТУЖБЕ ПОНОВО БЛОКИРАН РАЧУН ОПШТИНЕ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Рачун општине Козарска Дубица поново је блокиран због нове тужбе на основу које би из општинског буџета требало исплатити 98.000 КМ, рекао је данас начелник те општине Раденко Рељић.

 

Рељић је новинарима рекао да је ријеч о тужби једног запосленог у општинској управи Козарска Дубица, а да осим ове, постоји још једна тужба из ранијег периода у износу од 60.000, што онемогућава нормално функционисање буџета.

"Ово је шеста или седма блокада рачуна у овој години, а ситуација је постала финансијски немогућа. Од осам милиона КМ, колики је наш изворни буџет, до сада је у резервацији милион КМ по основу тужби, а 400.000 КМ је скинуто са општинских рачуна", рекао је Рељић.

Он је додао да због тога трпе социјалне категорије и запослени у општинској управи, чије су плате доведене у питање.

Рељић је рекао да је Влада Републике Српске помогла кроз пројекте, али нема законског основа да "убацује" новац у текућу ликвидност општина.

"Имамо проблем који превазилази наше могућности, али настојаћемо са надлежним институцијама пронаћи рјешење јер не постоји ниједна локална заједница за оволиким задужењима из претходног периода", рекао је Рељић.

Он је навео да је крајем прошле седмице одржао састанак са радницима из општинске управе и буџетским организацијама на којем је објаснио текућу проблематику, те да су се у рјешавање проблема укључили и синдикати.

"Радницима је јасно о чему се ради и сви заједно ћемо почети једну правну битку, а надам се да ћемо ускоро наћи неко повољно рјешење", додао је Рељић.

Он је рекао да ће тражити од сљедећег сазива Народне скупштине Републике Српске да се заштите локалне заједнице којима због оваквих проблема пријети уништавање.

Предсједник Синдикалне организације Општинске управе Козарска Дубица Жељко Буразор рекао је да су радници упознати о свим проблемима у буџету и пристиглим тужбама.

Он је додао да запослени у општинској управи не окривљују начелника за тренутну проблематику која датира из претходног периода, те да пружају Рељићу пуну подршку у рјешавању проблема.

На састанку са начелником општине Козарска Дубица Раденко Рељићем данас је био и предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

"Ово су забрињавајући подаци за све институције власти у Републици Српској јер овдје нису само у питању плате радника, него егзистенција једне општине. Ово је показатељ да хитно морамо мијењати Закон о јединицама локалне самоуправе јер имамо много нелогичности у самом закону", истакао је Марић.

Он је позвао раднике из општинске администрације да имају разумјевање за тежак положај у коме се налази ова локална заједница, те нагласио да ће њихова права бити заштићена и без тужби према општини.

Замјеник директора Центра за информисање и културу Козарска Дубица
Нада Маркуц Раниловић изјавила је да је због поновне блокаде општинског рачуна доведено у питање нормално функционисање установа и предузећа које се финансирају са општинског буџета.

"Осим тога што је озбиљно угрожен рад и опстанак предузећа, радници страхују и за лична примања којим издржавају породице, школују дјецу, плаћају кредите и остало нам је само да се надамо да ће начелник урадити и могуће и немогуће ствари како би поново спасао буџет од тоталног колапса", изјавила је Раниловићева.