ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Избори 201825/10/2018

ЗАХТЈЕВ ЦИК-у ЗА ПОНОВНО ПРЕБРОЈАВАЊЕ ГЛАСОВА

 

БАЊАЛУКА, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Генерални секретар ПДП-а Перица Бундало предао је Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ захтјев за поновно бројање гласачких листића на свим бирачким мјестима у Републици Српској за српског члана Предсједништва БиХ, предсједника Српске, те за парламент БиХ и Народну скупштину Српске јер ова странка сматра да објављени резултати избора нису у складу са вољом гласача.

 

Из ПДП-а је саопштено да је ЦИК раније обавијештен о "бројним нерегуларностима које су се дешавале на бирачким мјестима на дан општих избора у БиХ одржаних 7. октобра".

Додаје се да је у приговорима упућеним ЦИК-у наведено постојање фалсификовања гласачких листића и дописивање гласова, постојање фотокопираних листића, нетачно уписивање броја гласова, неуписани гласови у записник, разлике у броју искоришћених и неискоришћених гласачких листића.

Међу приговорима су и пријетње члановима бирачких одбора, немогућност присуства посматрача, те бројне друге неправилности, чиме је аргументовано обухваћено више стотина бирачких мјеста.

"Осим тога, огроман број неважећих гласачких листића на свим нивоима, 44.277 за српског члана Предсједништва БиХ, 60.600 за парламент БиХ, 48.280 за предсједника Српске и 43.083 за Народну скупштину показују да су пропусти, грешке и директна кршења Изборног закона таквог обима да је у Српској најмање 100.000 гласачких листића који нису правилно утврђени", тврде у ПДП-у.