ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Избори 201826/10/2018

ПОЧЕЛО БРОЈАЊЕ ГЛАСАЧКИХ ЛИСТИЋА СА 84 БИРАЧКА МЈЕСТА

 

САРАЈЕВО, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - У Главном центру за бројање у Сарајеву јутрос је почело бројање гласачких листића са 84 бирачка мјеста из 15 општина/градова за поједине изборне нивое.

 

Из Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ саопштено је да је бројање почело у 10.00 часова.

У саопштењу се наводи да се броје гласачки листићи за неке изборне нивое по политичким субјектима и кандидатима, а за неке изборне нивое по кандидатима унутар листе одређеног политичког субјекта.

Захтјеви који су према оцјени ЦИК-а испунили услове прописане законом су уважени и у тим случајевима наређено је поновно бројање гласачких листића.

ЦИК је до поноћи, до када је био рок за подношење захтјева за поновно бројање гласачких листића, примио око 100 поднесака који су заведени у 84 предмета, а неки поднесци су обједињени јер су захтјеви идентични.

Међу поднесцима су биле и три жалбе на одлуку о утврђивању резултата које ће заједно са изјашњењем ЦИК-а бити достављене Апелационом одјељењу Суда БиХ.

Поднесци у којима се од ЦИК-а захтијева поништење избора су одбачени као недопуштени, а значајан број захтјева за поновно бројање је одбачен, јер су поднесени од неовлаштеног лица, наводи се у саопштењу.

Из ЦИК-а додају да су неки захтјеви одбијени као неосновани јер су наводи у захтјеву произвољни и паушални и не упућују на конкретну чињеницу.

"Ниједан захтјев није упућивао на чињеницу да је дошло до злоупотребе имена умрле особе на бирачком списку", истичу из Централне изборне комисије.

Из ЦИК-а подсјећају да је процедура подношења захтјева за поновно бројање гласачких листића прописана одредбама Изборног закона БиХ, а начин достављања је прописан Упутством о процедурама за рјешавање по приговорима и жалбама поднесеним изборним комисијама и Одлуком о утврђивању и објављивању резултата општих избора 2018. године која је донесена 22. октобра.

"Наведеним актима прецизирано је да се поднесци, у овом случају захтјеви за поновно бројање гласачких листића, достављају непосредно у сједиште Комисије или путем факс-апарата. ЦИК је процесуирао само захтјеве достављене на напријед наведени начин", истиче се у саопштењу.

На веб страници ЦИК-а могуће је видјети са којих редовних бирачких мјеста ће се вршити поновно бројање гласачких листића.

Поновном бројању у Главном центру за бројање могу присуствовати акредитовани посматрачи за Главни центар, те кандидати који се појављују на гласачким листићима који се поново броје.