ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура04/11/2018

ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН "КАД СЕ ПРОШЛОСТ УПЛЕТЕ" СВЈЕТЛАНЕ САМАРЏИЈЕ

 

ПАЛЕ, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - На Палама је данас промовисан роман "Кад се прошлост уплете" аутора Свјетлане Самарџије, који говори о прошлости и ратовима у БиХ од 1992. до 1995. године, али и о љубави.

 

Самарџија је рекла да је у питању њен први роман у којем је описана једна историја, љубав и град.

"Писањем се бавим још од средње школе. Роман је историјско-љубавни, везан за град Сарајево у којем сам рођена", рекла је Самарџија Срни и нагласила да је све базирано на истинитим чињеницама.

Главне личности у роману су професор умјетности Алекса и његова студенткиња Ана, који се упознају на Цетињу у Црној Гори, док се она школовала, а када професор добија премјештај и одлази у Сарајево започиње њихова љубавна прича - узимају се и заврше заједно у Сарајеву.

"Почетком рата у Сарајеву 1992. године они морају да избјегну и долазе на Пале. Затим он одлази у црногорске добровољце и растају се, а након 20 година професор Алекса сазнаје да има двоје дјеце са њом, да она живи у Бечу. Послије толико година она се враћа у Босну", рекла је Самарџића.

Она истиче да паралелно са том тече и прича о Аниним другарицама Вањи и Наталији, те о руским добровољцима на сарајевском ратишту.

Издавач романа је Институт за српску културу из Црне Горе.

Професор на Филозофском факултету Универзитету у Источном Сарајеву Биљана Самарџић каже да је представљен роман младе ауторке која је професор историје, мастер историјских наука и врло плодан књижевник.

"У свој роману Самарџија је уплела више својих љубави. Са једне стране када гледамо географски јесте љубав према Сарајеву, град у којем је рођена, а са друге стране љубав према Палама што је кроз живот постало њена прва љубав јер је он град њеног дјетинства, одрастања и школовања", рекла је Самарџићева.

Младенка Сантрач, предсједник Удружења жена "Викторија" Пале које је организовало промоцију, рекла је да је роман "Кад се прошлост уплете" љубавно-историјски, те се нада да ће бити написан и наставак.

Промоцији романа у Цековића кући на Палама присуствовали су многобројни грађани ове локалне заједнице, као и бивши предсједник Скупштине Републике Српске Момчило Крајишник.

Свјетлана Самарџија, рођена је 15. фебруара 1992. године у Сарајеву, а због ратних дешавања бива прогнана из родног мјеста и долази на Пала гдје завршава основну и средњу школу.

Године 2015. завршава основне студије и уписује мастер на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву - одсјек историја. Живи и ради на Палама.