ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/11/2018

ПРОМОВИСАНА "МОНОГРАФИЈА БОСАНСКОГ ШАМЦА"

 

ШАМАЦ, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - Књига "Монографија Босанског Шамца од најранијих дана до 1945. године", друго допуњено издање аутора Никше Незировића, промовисана је у Шамцу.

 

Незировић је рекао да су новине ове књиге 50 страница више у односу на претходно издање, 21 нова фотографија, пет нових докумената и 18 нових биографија познатих шамчана.

"Измијењени су неки подаци у другим поглављима и кориговане грешке које су биле у првом издању", навео је Незировић, те додао да је првом књигом желио да Шамац добије своју монографију у односу на друге општине у околини.

"Прво издање је разграбљено, за друго је постојао интерес грађана, али поплава која нас је задесила 2014. године је уништила штампарију и марице, те је све остављено за нека будућа времена. Сада се појавио донатор и успјели смо завршити финансијску конструкцију", рекао је Незировић.

Донатор књиге је Предсједништво БиХ, Ветеринарска станица Шамац, Чедомир Пандуревић из Засвице, породица Незировић из Шамаца, а рецезент је академик Мухамед Филиповић.

Промоцију је организовао Књижевни клуб "Савовање" синоћ у хотелу "Плажа". Књига је издата ове године у 200 примјерака, а издавач је штампарија "Графит" из Бањалуке.

Незировић је истакао да је ово његова трећа књига - прво издање Монографије од 500 примјерака, друга "Јевреји у Босанском Шамцу" и сада друга Монографија, те додао да има још урађених рукописа и рецензија, за које очекује донатора.