ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/11/2018

ОТВОРЕНА ЧЕТВОРОДНЕВНА КУЛТУРНА МАНИФЕСТАЦИЈА

 

БИЈЕЉИНА, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Бијељини је данас почела манифестација "Вишњићеви дани" која је ове године у знаку стогодишњице завршетка Великог рата, два вијека Српског рјечника Вука Стефановића Караџића и 140 година од рођења композитора Исидора Бајића, аутора опере "Кнез Иво од Семберије".

 

Ову четвородневну културну манифестацију свечано је отворио градоначелник Бијељине Мићо Мићић, а застава "Вишњићевих дана" подигнута је на јарболу испред Народне библиотеке у Бијељини која носи име српског пјесника Филипа Вишњића.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Бијељина Митар Новаковић је у име организатора најавио бројне културне садржаје којима ће наредна четири дана Семберија славити српску историју, културу и традицију.

У оквиру "Вишњићевих дана" у бијељинској библиотеци вечерас је промовисана књига "Гусле наше свете", чији је аутор српски гуслар Славко Јекнић.

Јекнић је истакао да су гусле дио породичне традиције, али и чувар славне српске историје.

"Кроз причу о гуслама и традицији српског народа говорим о актуелном друштвеном тренутку и потреби да сачувамо своје духовно и материјално насљеђе", рекао је Јекнић новинарима.

"Вишњићеви дани" биће настављени вечерас Свечаном академијом која ће у 19.00 часова бити одржана у градском Центру за културу, а о Филипу Вишњићу бесједиће члан СПКД "Просвјете" Душанка Новаковић.