ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/11/2018

НАГРАДА "КОЧИЋЕВО ПЕРО" ЧЕДОМИРУ ВИШЊИЋУ ИЗ ХРВАТСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - Награда "Кочићево перо" за јесен ове године биће додијељена књижевнику из Хрватске Чедомиру Вишњићу за књигу "Време спорта и разоноде" у издању Српског културног друштва "Просвјета" из Загреба.

 

Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд ову награду додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

Предсједник жирија Никола Вуколић рекао је да је аутор ове занимљиве књиге, која је истовремено и историјски студиј, али и интересантно штиво налик на роман, један од најистакнутијих савремених српских интелектуалаца у Хрватској, човјек широке културе, начитаности, велике радозналости и објективности и књижевног талента.

"Не желећи да суди, он пристрасном објективношћу, на основу ситних и крупних података ствара мозаик времена, атмосферу једног сада прохујалог доба, ишчезлог чак и у сјећањима", рекао је Вуколић.

Он је навео да слика мозаичне композиције обухвата епизоде у вези са политичким статусом српске мањине, за Српску православну цркву и рад Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета", за најразноврсније прилике и потезе којима је циљ био уништавање и пражњење српског националног идентитета и непрестано јачање притајеног антагонизма.

Награда ће добитнику бити уручена 16. новембра на Међународном сајму књига "Интерлибер" у Загребу.

Чланове жирија, који је једногласно донио одлуку о добитнику награде, чинили су и књижевници Миљенко Јерговић и Младен Весковић.