ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/11/2018

МРКОЊИЋКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОСЈЕТИЛИ "ЖИВУ БИБЛИОТЕКУ"

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - У оквиру пројекта УСАИД-а ПРО-Будућност /повјерење, разумијевање, одговорност за будућност/, данас је у згради општине Мркоњић Град организована "Жива библиотека", коју су посјетили мркоњићки гимназијалци.

 

Александар Жоља из Хелсиншког парламента рекао је да су књиге ове библиотеке живи људи, припадници друштвених група према којима често владају предрасуде и негативни стереотипи.

"Гимназијалци су данас разговарали са четири живе књиге, међу којима су члан породице несталих, расељено лице, бивши зависник и цивилна жртва рата. На овај начин желимо да људи сазнају о животима особа које су на неки начин дискриминисане и одбачене од друштва због њиховог начина живота, иако се не разликују од нас", рекао је Жоља.

Он је објаснио да "Жива библиотека" представља иновативну методологију за промовисање људских права, равноправности, те за борбу против расизма и ксенофобије.

"Жива библиотека" функционише као права библиотека, гдје читаоци долазе да позајме "књигу" на одређено вријеме и на тај начин "књиге" преносе своја животна искуства и доприносе борби против стереотипа, предрасуда и дискриминације.

Овај пројекат се реализује у 70 општина и градова у БиХ, а циљ је да допринесе изградњи повјерења међу свим грађанима.

"Жива библиотека" је организована у оквиру пројекта ПРО-Будућност, који имплементира Католички сервис за помоћ у сарадњи са Каритасом БиХ, Форумом грађана Тузле, Хелсиншким парламентом грађана Бањалука, Међурелигијским вијећем у БиХ, Нансен дијалог центром из Мостара и Институтом "Култ" из Сарајева.