ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости06/11/2018

ЧОКОЛАДА СА ЦИНКОМ ПРОДУЖАВА ЖИВОТ

 

ЛОНДОН, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - Конзумирање чоколаде, кафе и чаја заједно са цинком продужава живот, резултати су најновијег истраживања.

 

Према истраживању Универзитета Ерланген из Нирнберга и Универзитета Оберн из Алабаме у САД, ова комбинација може да продужи живот штитећи од "оксидативног стреса", који се јавља природно, односно гаса који води старењу и другим болестима као што су рак, упале или дегенеративни поремећаји.

У циљу анализе ефеката цинка, познатог по благотворним својствима у борби тијела против бактерија и вируса, и антиоксидантског полифенола, који се налази у чоколади, кафи или чају, научници су комбиновали два састојка у лабораторијским условима, пише лист "Индипендент".

Полифеноли самостално не могу да разбију оксидативни стрес, али у комбинацији са цинком могу да створе "мегакомплексни" ензим који штити тијело од штетног отпадног гаса који је нус продукт ћелија.

Резултирајуће једињење слично је супероксиду дисмутази /СОД/, које се јавља у природи, и које такође уништава гас и штити тијело.

Ранији покушаји кориштења метала као што су жељезо или бакар показала су да постоји "антиоксидативни ефекат", међутим они такође могу да повећају "оксидативни стрес".

Цинк је ефикасан јер је мање токсичан од других материјала, због чега научници препоручују додатака цинка у исхрани ради јачања здравља.

Вођа истраживачког пројекта доктор Ивана Ивановић-Бурмазовић рекла је да ће у будућности вино, кафа, чај или чоколада бити доступни са додатком цинка.

Она је додала да то вино не смије да садржи алкохол "јер ће било који садржај алкохола уништити позитивне ефекте ове комбинације".

Према ранијим истраживањима, чоколада побољшава памћење, смањује стрес и чини човјека сретнијим.