ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/11/2018

ПОЕТСКО-МУЗИЧКИ ПРОГРАМ СЛИЈЕПИХ ЛИЦА ИЗ СРПСКЕ И СРБИЈЕ

 

БИЈЕЉИНА, 7. НОВЕМБРА /СРНА/ - Слијепи и слабовиди умјетници из Републике Српске и Србије извели су данас у Бијељини поетско-музички програм "С Вишњићем у сјећању", посвећен слијепом српском пјеснику Филипу Вишњићу, по којем је названа културна манифестација у граду са традицијом дугом 25 година.

 

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је новинарима да се и на овај начин показује да су слијепа лица вриједни чланови друштва који се залажу за демократију, равноправност, слободу и напредак.

"Учешће на `Вишњићевим данима` омогућава слијепим лицима да покажу креативност и способности, а Вишњић је наш светионик за будућност", поручио је Сузић.

Он је изразио наду да ће већом материјалном подршком власти на свим нивоима и дјеловањем институција културе слијепим лицима бити олакшана приступачност и видљивост у друштву.

Према Сузићевим ријечима, Савез слијепих Републике Српске има 22 локалне организације са учлањених 2.000 слијепих и слабовидих лица.

Предсједник Савеза слепих Србије Милан Стошић рекао је новинарима да је њихова сарадња са Савезом слијепих Републике Српске континуирана и добра.

"Ово заједништво нам даје за право да говоримо о комплетно добрим односима између Србије и Републике Српске, што и јесте интерес нашег народа", поручио је Стошић.

Он је рекао да је Филип Вишњић, као повод данашњег окупљања у Народној библиотеци у Бијељини, стална инспирација, посебно за слијепе, а да културна сарадња само потврђује добру сарадњу савеза слијепих Српске и Србије.

Према Стошићевим ријечима, Савез слепих Србије окупља 12.000 чланова у 45 организација у свим већим градовима и има доста добру сарадњу са државним институцијама и установама културе.

"Савез слепих Србије је креативан у смислу анимирања бројних садржаја, са акцентом на култури, као једном од најбољих начина који утиче на смањење предрасуда о слепима и слабовидима", истакао је Стошић.

Поетско-музички програм "С Вишњићем у сјећању" одржан је у Народној библиотеци "Филип Вишњић", а наступило је 15 извођача из Савеза слепих Србије, Центра "Будућност" Дервента и Савеза слијепих Републике Српске.

Учесници програма су претходно испред градске Библиотеке положили цвијеће код спомен-бисте Филипа Вишњића.

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини већ трећу годину дјелује Аудио-Брај интернет клуб читаоница за слијепа и слабовида лица, која има више од 300 наслова.