ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

ПРЕДСЈЕДНИШТВО ГРАДСКОГ ОДБОРА АНАЛИЗИРАЋЕ РЕЗУЛТАТЕ У БАЊАЛУЦИ

 

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник бањалучког Градског одбора СНСД-а Игор Радојичић рекао је да је задовољан резултатима ове странке на општим изборима у БиХ и Републици Српској, али не и у Бањалуци, те најавио да ће Предсједништво Градског одбора идуће седмице расправљати о разлозима нешто слабијих резултата у највећем граду Српске.

 

"Резултат је бољи него 2014. године. И странка и оба страначка кандидата за појединачне функције су побиједили, ако посматрамо и блоковски и као коалицију, која сада има знатно већи број посланика у Народној скупштини Српске. Прије четири године резултат је био веома тијесан и било је тешко саставити Владу и одржати већину. Сада ће скупштинска већина, вјероватно, имати више од 50 посланика", рекао је Радојичић синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Према његовим ријечима, у Бањалуци је био нешто слабији изборни резултат, Милорад Додик је побиједио за српског члана Предсједништва БиХ и листа за парламент БиХ имала је солидан резултат, али је за Народну скупштину Српске и предсједника Републике Српске знатно испод очекивања.

"Ту се, очигледно, десило нешто што сада процјењујемо. Идуће недјеље ћемо имати расправу на Предсједништву Градског одбора да бисмо утврдили шта су елементи који су утицали на то да уже градско подручје одреагује лошије него што смо очекивали", навео је Радојичић.

Он каже да је тешко рећи гдје је СНСД "заказао страначки", додајући да је странци можда потребно "освјежавање".

"СНСД побјеђује у Бањалуци 20 година, што на локалним, што на општим изборима. Можда је и ту потребно освјежење, иако је у СНСД-у 2016. године, а у Градском одбору Бањалука и 2014. године уведено много нових људи", рекао је Радојичић, који је и градоначелник Бањалуке.

Радојичић је навео да проблем нису била локална комунална питања, јер се ове године у Бањалуци радило више него годинама уназад, али да су различите околности довеле до тога да је дио градског становништва гласао против актуелне власти.

Он каже да у СНСД-у "улазе у компликоване расправе о томе да ли су понуђене оптималне листе у Бањалуци".

"Мислим да је организација постављена добро и не могу да тврдим да је у њој било организованог контра дјеловања", рекао је Радојичић.

На констатацију да он у Бањалуци има подршку 71 одсто грађана и да се то није довољно одразило на резутате избора СНСД-а, те да је, с друге стране, ова странка на нивоу БиХ добила 39 одсто подршке, Радојичић је рекао да грађани бирају и да се не треба заносити тиме да страначка организација и дисциплина мора да изнесе било који резултат, на било каквом нивоу, са било каквом листом.

"Како вријеме одмиче, а пошто су листе отворене и индивидуално је гласање, мислим да управо могућност личног избора игра значајну улогу. И сад имамо неколико кандидата на различитим листама који су знатно повукли резултате својих партија дословно именом и презименом. Лична кандидатура и профил онога кога предлажете је све важнија и грађани нису више само склони слијепом праћењу страначке дисциплине, већ заиста бирају", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, СНСД у Бањалуци, очито, размишља и да ли су кандидати на обје листе били оптимални, о чему се може дискутовати.

"Може се расправљати и о томе колики је коалициони потенцијал, колико је цијела коалиција пратила резултат једног и другог кандидата. Милорад Додик је остварио реално добар резултат који је и растао у односу на прошле изборе. Значи, потенцијал постоји, јер 51.800 грађана Бањалуке гласало је за Додика, али исти ти грађани на другим листама нису гласали за кандидате СНСД-а или су гласали за неке друге", навео је Радојичић.

Говорећи о томе на који начин ће СНСД са коалиционим партнерима владати на нивоу БиХ, Радојичић је навео да ће то бити "врло тешко сложити".

"СНСД, СДА и ХДЗ БиХ математички немају већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, па и ако се у Српској успије постићи договор и јединство, у шта је тешко вјеровати, с обзиром на персонални састав који је изабран, мислим да ће три или четири посланика из Републике Српске остати у опозиционом ставу. Још гора је ситуација са саставом из Федерације БиХ", рекао је Радојичић, који је члан Главног одбора и Предсједништва СНСД-а.

Према његовим ријечима, видјело се да у претходне четири године није функционисало то што су једне странке на власти у Републици Српској, а друге на нивоу БиХ, што је производило тензије.

Радојичић сматра да је у Сарајеву неопходно јединство свих представника Републике Српске, јер се у посљедњем мандату показало да се са четири-пет, од укупно 14 гласова из Српске, покушала држати власт на нивоу БиХ, и то са онима који нису репрезент Српске.

"СНСД је стално приговарао да је та мањина из Републике Српске, која је представљала већину у Сарајеву да би остала у власти, у ствари правила штету интересима Српске. У Сарајеву треба да буде репрезентативно представљање већине коју је народ изабрао и не треба да буде избор друге стране. Не треба СДА да одређује ко ће бирати представнике из Српске", рекао је Радојичић.