ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/11/2018

"ХРВАТСКА ПОШТА": НАВОДИ О НЕЛЕГАЛНОЈ НАПЛАТИ СУ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - "Хрватска пошта" /ХП/ демантовала је тврдње да јавни поштански оператери "БХ поште", "Поште Српске" и "Хрватска пошта" нелегално наплаћују додатну поштарину за обичне писмене пошиљке које стижу из међународног саобраћаја, а садрже робу, називајући то дезинформисањем јавности.

 

У саопштењу објављеном на интернет страници "Хрватске поште" констатује се да сва три јавна поштанска оператера у БиХ ни на који начин не крше права потрошача, него пружају услуге у складу са важећим законским одредбама везаним за поштански саобраћај БиХ, те у складу са прописима Свјетског поштанског савеза везаним за међународни поштански промет.

Из "Хрватске поште" појашњавају да је тренутна ситуација таква да свим јавним поштанским оператерима у БиХ из међународног саобраћаја један број обичних писмених пошиљака са робом приспијева неадекватно опремљен са пријемним бројем, те самим тим и неадекватно плаћеном поштарином.

У саопштењу се додаје да "Хрватска пошта", као и остали јавни поштански оператери у БиХ, не наплаћују накнаду од прималаца за пошиљке које приспију адекватно опремљене са регистрованим бројем пријема /препоручене, вриједносне, ЕМС и пакетске пошиљке/.

Јавни поштански оператери у БиХ ни у унутрашњем, ни у међународном саобраћају не пружају услугу слања робе с вриједношћу у обичним писменим пошиљкама без пријемног броја на самој пошиљци, односно таква се пошиљка са робом из БиХ у иностранство не може послати као обична некњижена пошиљка /без пријемног броја чија је намјена праћење пошиљке/.

У саопштењу се додаје да јавни поштански оператери у БиХ на исти начин третирају писмене пошиљке из међународног саобраћаја чији је садржај роба с вриједношћу, а које немају пријемног броја.

Из "Хрватске поште" посебно напомињу да је Регулаторна агенција за поштански саобраћај БиХ, након масовне појаве ове девијације /приспијећа неадекватно технолошки примљених обичних писмених пошиљака које садрже робу, а приспијевају у БиХ из међународног промета/, у неколико наврата упозоравала јавне поштанске оператере на регуларност технолошког поступања, те су сва три оператера поступила у складу препорукама Регулаторне агенције и прилагодили технологију поступања са овим пошиљкама.

С тим технолошким поступањем упозната су надлежна ентитетска министарства и Министарство комуникација и транспорта БиХ, те су јавни поштански оператери предложили да буде упућен циркуларни допис путем међународних поштанских канала како би се земље из којих долазе пошиљке у БиХ упозориле на обавезу примјењивања одредби које регулишу слање робе у писменим пошиљкама у складу СПС стандардом С10 /баркод/, наводи се у саопштењу.

Савјет министара требало је да на јучерашњој сједници да разматра информацију Министарства комуникација и транспорта БиХ о нелегалној наплати поштарине у БиХ, али је она повучена са дневног реда док не буду обављене све консултације с јавним поштанским оператерима у БиХ и Агенцијом за поштански саобраћај.

Повлачење ове информације затражила су сва три јавна поштанска оператера, али и ентитетска министарства транспорта и комуникација уз образложење да она није обрађена потпуно и квалитетно.

Ова информација третира нелегалну наплату додатне поштарине при уручењу обичних пошиљака из међународног промета робе која не подлијеже царинским накнадама, а коју врше сва три јавна поштанска оператера у БиХ.

У овом акту, у који Срна има увид, наводи се да је одређени број корисника међународних поштанских услуга доставио притужбе ресорном министарству, Агенцији за поштански саобраћај БиХ, као и Свјетској поштанској унији, чијим актима је забрањен такав вид наплате.

Из Министарства комуникација и транспорта наводе да је Агенција за поштански промет БиХ потврдила да је "запримила пријаве одређеног броја корисника поштанских услуга о нелегалној наплати додатне поштарине од 1,80 КМ од прималаца при уручењу обичних пошиљки из међународног саобраћаја са робом која не подлијеже царинском прегледу и таксама, из чега произилази да се оваквим поступањем врши двострука наплата поштарине за исту услугу, што је забрањено Свјетском поштанском конвенцијом".

Према тој конвенцији, јавни оператер државе одредишта може од корисника наплатити царинску таксу, али само за пошиљке пријављене на царини у складу са домаћим законодавством.

Министарство појашњава да је у конкретном случају ријеч о "пошиљци која не подлијеже царинском прегледу, односно царинским таксама, а за коју постоји услуга прописана Законом о поштама БиХ", те да је "наведеним одредбама Конвенције дефинисано да су то писмоносне пошиљке и поштански пакети за које није дозвољено кориснику наплатити поштарину приликом доставе на адресу, што значи да се у конкретном случају наплата врши супротно свим важећим прописима".

Из "БХ пошта" најавили су да ће бити формиран тим представника јавних поштанских оператера у БиХ и министарстава саобраћаја и комуникација да би било ријешено ово питање.