ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

САД ЗАХТИЈЕВАЛЕ ОД КАРИПСКИХ ЗЕМАЉА ДА НЕ ПОВЛАЧЕ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Уочи доласка министра спољних послова Србије Ивице Дачића у посјету Гренади прошле седмице, карипским земљама прослијеђене су "смјернице" Стејт департмента које подразумијевају подршку Приштини, пишу "Вечерње новости".

 

"Подстичемо вашу владу да снажно потврди признање Косова као пуноправног члана међународне заједнице. Од проглашења независности 2008. године Косово је признало више од 100 чланица УН и оно наставља да напредује као независна и мултиетничка демократија. Додатна билатерална и мултилатерална признања Косова доприносе већој стабилности у Европи, а изолација Косова и његових грађана је рецепт за нестабилност", гласе неке од сугестија из ноте.

Извори листа наводе да је у ноти, упућеној на адресе земаља карипског региона, био назначен чак и тачан датум боравка шефа српске дипломатије на Карибима.

Лист наводи да се у овом документу, под претпоставком да Дачић долази да лобира за повлачење признања самопроглашеног Косова, наводи да би то "охрабрило назадне елементе у региону, који раде на поткопавању напора за нормализацију између /самопроглашеног/ Косова и Србије и противе се интеграцији цијелог региона у евроатлантске институције".

У ноти се наглашава и да би такав корак "дјеловао против кључних напора САД и Европске уније за рјешавање крхкости региона".

У ноти упућеној карипским земљама, САД од њих траже и да подрже чланство самопроглашеног Косова у Интерполу, уз образложење да ће то "ојачати међународне напоре у борби против криминала и тероризма, а да само криминалци имају користи од статуса кво", пишу "Новости".

Министар спољних послова и међународне сарадње Уније Комора Суеф Мохамед ел Амин потврдио је јуче у Београду да је његова земља повукла признање самопроглашеног Косова и поручио да Косово сматра саставним дијелом Србије.

То је десета земља која повлачи признање самопроглашеног Косова.