ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

ВУЧИЋ: СТАВ СПЦ О КОСМЕТУ - ЛОШЕ МИЈЕШАЊЕ У ПОЛИТИКУ

 

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић сматра да је став Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ о Косову и Метохији "лоше мешање у политику" и оцијенио да пут за очување Косова и Метохије није да се улаже труд против било каквог компромиса.

 

Поводом става СПЦ да се не смије довести у питање пун суверенитет и интегрирет Србије на Косову и Метохији, Вучић је рекао да црквени великодостојници "нису разумели" да Србија има "формални територијални интегритет и шест до седам одсто људи о којима мора да брине".

"Ако неко каже да требамо пуни суверенитет, значи треба да уводимо војску, полицију и да ми контролишемо Качаник, Штимље, Глоговац и Србицу, јер то је значење тих речи. Jа се плашим да је то сувише неодговорно и коштало би Србију још три милиона људи који би напустили нашу земљу. Са тим нећу да се коцкам и то нећу да радим", изјавио је Вучић у Хелсинкију за телевизију "Пинк".

Вучић је указао да суверенитет чине - територија, народ, војска и полиција, уз све друго што чини једну државу и поставио питање шта од тога Србија има на Косову и Метохији.

"А, од када немамо пуни сувернитет? Јесмо ли га имали чак и 1981. и 1991. године? А, шта нам је остало од онога што смо имали после 1999. године, а шта нам је остало 2009., после признања? Где нам је војска на Косову и Метохији, где нам је полиција, народ, а коју територију контролишемо, а како да то чувамо?", упитао је Вучић.

Он је рекао да је вјерник, да сматра да никада, ни на који начин није увриједио било кога у цркви, као и да неће да одговара на начин на који се "неки од црквених великодостојника обрачунавају" са њим.

Вучић је изразио бојазан да таквим начином неће преостати ништа око чега би Срби могли да праве компромис, додајући да је таква неодговорна политика и довела до те ситуације.

Он је нагласио да такав став СПЦ неће промијенити његово мишљење.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве /СПЦ/ саопштио је да се пун суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији, гарантован Уставом и Резолуцијом 1244, не смије довести у питање, те изразио забринутост да се "под видом наводног `разграничења између Срба и Албанаца` намеће могућност одвајања ако не целог, онда највећег и најважнијег дела Косова и Метохије из састава Србије".

У саопштењу са ванредног, јесењег засједања Сабора упозорава се да би посљедице овакве одлуке биле трагичне за опстанак Срба и њихових светиња, јер би у том случају већина њих остала без адекватне заштите и безбједности због чега би били принуђени на исељаване са својих историјских простора.