ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/11/2018

ХИЉАДЕ ТИЈЕЛА У РУШЕВИНАМА РАКЕ

 

МОСКВА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Тијела више од 8.000 Сиријаца пронађена су током рашчишћавања терена у сиријском граду Рака послије бомбардовања које су вршиле САД и њихови коалициони савезници, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

Она је изјавила да је ову "трагичну статистику", која је посљедица "ослобађања" Раке од исламиста, сиријска Влада прошле седмице доставила путем писама генералном секретару УН и предсједавајућем Савјета безбједности УН.

Захарова је рекла да је током чишћења два стамбена подручја и околине стадиона и зоолошког врта пронађено више од 4.000 тијела и да је углавном ријеч о женама, старијима и дјеци, пренио је ТАСС.

Она је додала да је још 2.500 жртава пронађено затрпано на фарми недалеко од педијатријске клинике и Националне болнице, док је на локацији у близини Ел Панораме сахрањено још 1.500 жртава бомбардовања.

"У писмима је наглашено да је до сада рашчишћено само два одсто рушевина и да је Рака буквално сравњена са земљом", нагласила је Захарова.

Она је оцијенила да је ова статистика у потпуној супротности са "хистеричном реакцијом САД и осталих западних земаља у вези са заштитом права Сиријаца" и информацијама разних западних невладиних организација о овом граду.

Рака, главни град истоимене сиријске провинције, некада је била главно упориште "Исламске државе" у овој земљи. Курдске снаге преузеле су контролу над градом у октобру прошле године.