ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика08/11/2018

ЧАВАРА УЧЕСТВОВАО НА ЗАСЈЕДАЊУ КОНГРЕСА ЛОКАЛНИХ И РЕГИОНАЛНИХ ВЛАСТИ

 

САРАЈЕВО, 8. НОВЕМРБА /СРНА/ - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара учествовао је на засједању Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе у Стразбуру, чија је главна тема била "Интегритет и етично понашање изабраних функционера на локалном и регионалном нивоу".

 

У саопштењу из кабинета предсједника ФБиХ наводи се да су током 35. засједања Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, које је одржано ове седмице, изабрани и нови предсједник и Предсједништво Конгреса.

За новог предсједника Конгреса изабран је Андерс Кнапе, који је у обраћању истакао да је Конгрес политичко тијело које има задатак да промовише и штити локалну и регионалну демократију.

Током другог дана засједања Конгреса, посебно је разматран Европски правилник понашања свих лица укључених у локалну и регионалну управу, одржане су расправе о пограничним регионима који се сусрећу са феноменом миграција, сукобу интереса на локалном и регионалном нивоу, као и о транспарентности и отворености владе и Кодексу понашања чланова Конгреса.

Министар иностраних послова Хрватске Марија Пејчиновић Бурић поднијела је извјештај о хрватском шестомјесечном предсједавању Одбору министара Савјета Европе.

На Конгресу је расправљано и о локалној и регионалној демократији у Грузији, о локалним властима у финансијским тешкоћама, те је представљен извјештај о праћењу пријевремених избора у седам општина Молдавије и општинским изборима у Тунису.

Предсједник ФБиХ је са делегацијом БиХ посјетио и Сталну мисију БиХ при Савјету Европе, гдје је одржан састанак са амбасадором Предрагом Гргићем.